1. Anasayfa
  2. Genel

TİBET PLATOSU’NDA 41 BİN YIL DONMUŞ VİRÜSLER KEŞFEDİLDİ

Himalaya Dağları'ndaki Tibet Platosu'nda yapılan bir araştırmada, 41 bin yıl boyunca donmuş topraklarda saklanmış 1700'den fazla bilinmeyen virüs türü keşfedildi. Araştırma, eski virüslerin iklim değişikliğiyle nasıl uyum sağladığına dair önemli bilgiler sunuyor.

TİBET PLATOSU’NDA 41 BİN YIL DONMUŞ VİRÜSLER KEŞFEDİLDİ

Himalaya Dağları’ndaki Tibet Platosu’nda bulunan Guliya Buzulu’nda yapılan son araştırmalarda, bilinmeyen 1700’den fazla virüs türü keşfedildi. Bu virüslerin yaklaşık 41 bin yıldır donmuş toprakta muhafaza edildiği belirlendi. Küresel ısınmanın etkisiyle bu eski virüslerin çözülmesi ve insan sağlığı üzerinde tehdit oluşturma potansiyeli bilim camiasında endişelere yol açtı.

Araştırmalar, keşfedilen virüslerin büyük çoğunluğunun insanlardan ziyade bakterileri hedef aldığını ortaya koydu. Çalışma, virüslerin farklı iklim koşullarına tepkilerini ve zaman içindeki evrimlerini inceledi. Bu bulgular, geçmiş iklim değişikliklerinin virüsler üzerindeki etkilerine dair önemli veriler sunuyor.

Ohio Eyalet Üniversitesi’nden araştırma lideri ZhiPing Zhong, bu çalışmaların küresel iklim değişikliği bağlamında viral adaptasyon hakkında daha derin bir anlayış geliştirebileceğini belirtti. Araştırma, Son Buzul Çağı’ndan bu yana geçen süredeki virüs topluluklarının iklim değişikliği ve virüs evrimi ile ilişkisini vurguluyor.

Uzmanlar, bu donmuş topraklarda bulunan virüslerin pandemiye yol açma olasılığının düşük olduğunu vurgulasa da, eski virüslerin yeniden ortaya çıkmasından ziyade yeni virüslerin evrimleşmesinin daha büyük bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Fatma TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.