1. Anasayfa
  2. Genel

TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞINDAN ÜRETİLEN SİYAH SARIMSAK, DÜNYAYA İHRAÇ EDİLİYOR

Taşköprü'nün coğrafi işaretli sarımsağından üretilen siyah sarımsak, Halit Cebeci'nin girişimiyle dünya pazarlarına açıldı.

TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞINDAN ÜRETİLEN SİYAH SARIMSAK, DÜNYAYA İHRAÇ EDİLİYOR

Geleneksel lezzetlerimize uluslararası arenada tanınırlık kazandıran Taşköprü sarımsağı, şimdi siyah sarımsak formunda dünya sofralarına ulaşıyor. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’den coğrafi işaret tescili alan Taşköprü sarımsağından üretilen siyah sarımsak, Güney Kore gezisi sırasında bu özel ürünle tanışan Halit Cebeci’nin girişimciliği sayesinde dünya pazarlarına ihraç edilmeye başlandı.

2015 yılında Güney Kore ziyareti sırasında siyah sarımsağın sağlığa faydalarını ve eşsiz lezzetini keşfeden Halit Cebeci, bu alanda yatırım yapmaya karar verdi. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve KOSGEB’den aldığı desteklerle, birkaç denemenin ardından fermantasyon yöntemiyle siyah sarımsak üretimine başlayan Cebeci, kısa sürede büyük başarı elde etti.

Fermantasyon sürecinden geçen Taşköprü sarımsağı, bu süreç sonunda siyah sarımsak olarak bilinen, hem besleyici değeri hem de sağlık faydaları artan bir ürüne dönüşüyor. Siyah sarımsak, özellikle Asya pazarında büyük ilgi gördü ve şimdiden birçok ülkeye ihraç edilmeye başlandı.

Siyah sarımsağın antioksidan özellikleri, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve kolesterolü düşürücü etkileri, onu dünya çapında popüler bir gıda maddesi haline getirdi. Taşköprü’nün coğrafi işaretli sarımsağından üretilen bu özel ürün, sadece yerel ekonomiye katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Türk tarımının gücünü ve kalitesini de tüm dünyaya tanıtıyor.

Halit Cebeci’nin öncülüğünde başlayan bu girişim, Türkiye’nin yerel tarım ürünlerinin katma değerli bir şekilde işlenip, global pazarda rekabet edebilir hale getirilmesinin güzel bir örneğini oluşturuyor. Siyah sarımsağın dünya sofralarına taşınması, Türkiye’nin tarımsal ihracatına da önemli bir katkı sağlıyor.

Fatma TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.