1. Anasayfa
  2. Genel

TÜRKİYE TARIMINDA YENİ DÖNEM

Türkiye tarımında yeni dönem başlıyor: İşlenmeyen araziler üretime kazandırılacak, su verimliliği için etkin politikalar hayata geçiriliyor.

TÜRKİYE TARIMINDA YENİ DÖNEM

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda sürdürülebilir üretimi teşvik eden yeni bir adım atarak işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesini düzenleyen yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu yönetmelik, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olup, üst üste iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı olarak sezonluk kiraya verilmesini kapsıyor.

İŞLENMEYEN ARAZİLER ÜRETİME AÇILIYOR

Yönetmeliğe göre, üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfı değiştirilmeden ve sadece tarımsal üretimde kullanılması şartıyla, sezonluk olarak kiraya verilecek. Bu sürecin yürütülmesi için her il ve ilçe müdürlüğü bünyesinde Arazi Tespit Komisyonları oluşturulacak. Bu komisyonlar, uydu görüntüleri, kadastro parsel verileri ve coğrafi bilgi sistemleri gibi kaynakları kullanarak işlenmeyen tarım arazilerini tespit edecek. Ayrıca yerinde yapılacak arazi kontrolleri ile bu süreç desteklenecek.

ÖNCELİK YEREL HALKIN

Kiralanacak araziler öncelikle, bulundukları yerleşim yerinde yaşayanlara, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına kiraya verilecek. Eğer birden fazla talep sahibi çıkarsa, en yüksek teklifi veren kiracı olarak belirlenecek. Kiralama süreci, başvuruların elektronik ortamda yapılabilmesi ile daha kolay ve erişilebilir hale getirilmiş durumda.

SU YÖNETİMİ İÇİN YENİ ADIMLAR

Aynı zamanda, Tarım ve Orman Bakanlığı, su verimliliğini artırmak için de yeni bir yol haritası belirledi. Havza Su Kurulları’nın görev ve çalışma usullerini belirleyen yönetmelik de Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kurullar, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanımı konusunda etkin politikalar geliştirecek. Su, gıda, enerji ve ekosistem ilişkisini göz önünde bulundurarak su kaynaklarını daha verimli kullanma yolunda önemli adımlar atılacak.

Türkiye tarımının geleceğini şekillendiren bu adımlar, işlenmeyen tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılması ve su kaynaklarının verimli kullanımıyla birlikte sürdürülebilir bir tarım stratejisinin temelini oluşturuyor.

Fatma TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.