1. Anasayfa
  2. Genel

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLTEK BİLİM VE TEKNOLOJİDE ULUSAL VE ULUSLARARASI BAŞARI

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLTEK BİLİM VE TEKNOLOJİDE ULUSAL VE ULUSLARARASI BAŞARI

Selçuk Üniversitesi, kurulduğu tarih 2013 yılından bu yana birçok alanda başarı göstererek İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (Selçuk İLETEK) ile bilim dünyasında önemli bir yer edinmiştir. Modern laboratuvarları ve alanında uzman kadrosu ile dikkat çeken merkez, üniversitelerin yanı sıra özel ve kamu kuruluşlarının yürüttüğü projelerde de aktif rol oynayarak, araştırma, analiz ve eğitim hizmetleri sunmaktadır.

Selçuk Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ülkü Sayın, merkezin vizyonunu ve çalışmalarını anlattı. Sayın, merkezin öncelikli hedeflerinden birinin, özel ve kamu kurumlarının araştırma, ürün geliştirme ve üretim aşamalarında ihtiyaç duydukları analiz taleplerini karşılamak olduğunu belirtti. Teknokent ile iş birliği içinde yürütülen projelerin, bilimsel, teknolojik ve toplumsal açıdan katma değer sağladığını vurgulayan Sayın, Selçuk Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası projelerdeki potansiyelini artırmayı amaçladıklarını söyledi. Ayrıca, rekabete dayalı, etkin ve verimli araştırma imkanları sunarak, araştırma ortamı oluşturmanın yanı sıra, yurt içi ve yurt dışındaki araştırma kuruluşlarıyla iş birliği yaparak bilimsel ve teknolojik araştırmaların gelişimine katkıda bulunduklarını belirtti. Sayın, merkezin sadece Selçuk Üniversitesi’ndeki araştırmacılara değil, diğer üniversitelerden gelen araştırmacılara da destek sağladığını ifade etti.

Selçuk Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (İLTEK), sanal tur bağlantısı üzerinden (https://sanaltur.selcuk.edu.tr/iltek/) laboratuvarlarını tanıtmakta ve hizmetlerini detaylandırmaktadır. Bu laboratuvarlarda, numunelerin termal, manyetik, optik ve yüzey özellikleri gibi fiziksel ve kimyasal analizlerin yanı sıra morfolojik ve tanecik yapılarının belirlenmesi sağlanmaktadır. Ayrıca, moleküler biyoloji ve biyoteknoloji temelli çalışmalar, rekombinant DNA araştırmaları, mikro RNA analizleri, hücre kültürü işlemleri, gen ve protein analizleri gibi ileri düzey biyoteknolojik analizler de yapılmaktadır.

2022 yılından bu yana İLTEK’ten hizmet alan araştırmacı sayısı yaklaşık yüzde 40 artış göstererek, Temmuz 2024 itibarıyla İLTEK otomasyon kayıtlarına göre bin 200 araştırmacıya ulaşmıştır. Bu gelişme, İLTEK’in sunduğu hizmetlerin geniş bir bilimsel topluluk tarafından tercih edildiğini göstermektedir.

Selçuk Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (İLTEK) Müdürü Prof. Dr. Ülkü Sayın, TÜBİTAK ve BAP projelerinden destek alan öğrencilerin İLTEK imkanlarından faydalanabildiğini belirtti. Merkezin, temel bilimler, mühendislik ve sağlık alanlarında ileri teknoloji cihazları hakkında bilgi edinmek, staj yapmak ve proje hazırlamak isteyen öğrencilere destek sağladığını vurguladı. Ayrıca, Hollanda, Arabistan, Almanya, İtalya, Japonya gibi birçok ülkeden araştırmacıların İLTEK’in altyapısını kullandığını ve 2023’ten itibaren düzenlenen “İLTEK Bilim Konuşmaları” ve bilim festivalleri ile topluma bilimi sevdirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

 Binnur Öztürk 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.