1. Anasayfa
  2. Genel

ORMAN YANGINLARI İÇİN KRİTİK UYARI

Orman Genel Müdürlüğü, Ege Bölgesi, Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu\'nun bazı bölgelerinde orman yangını riskinin yüksek olduğunu bildirdi. Vatandaşlar, 10 gün boyunca açık alanlarda ateş yakmamaları konusunda uyarıldı. Öne çıkan risk bölgeleri arasında Antalya, İzmir, Muğla ve Ege\'nin iç kesimleri bulunuyor. AFAD, vatandaşlara SMS aracılığıyla ateş yakmamalarını ve acil durumlarda 112\'yi aramalarını hatırlattı.

ORMAN YANGINLARI İÇİN KRİTİK UYARI

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Ege Bölgesi, Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu’nun bazı bölgelerinde yüksek oranda orman yangını riski olduğunu duyurdu. Meteorolojik koşulların, orman yangınlarının oluşmasına ve hızla yayılmasına zemin hazırlayabileceği belirtildi. Vatandaşlara, açık alanlarda ateş yakmamaları ve bu uyarılara 10 gün süreyle dikkat etmeleri tavsiye edildi.

OGM, orman yangınlarının önlenmesi için önemli bir adım olan “önleme” aşamasında hem kendi teknolojik altyapısını hem de ilgili diğer kurumlarla işbirliğini kullanıyor. Bu bağlamda, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen “Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS)” önemli bir rol oynuyor. MEUS, sıcaklık, rüzgar, yağış, nem ve sabit bakı haritalarını içeren kapsamlı algoritmalara dayanarak, orman yangını riski taşıyan bölgeleri anlık olarak haritalandırıyor. Bu veriler, ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşarak gerekli tedbirlerin alınmasına yardımcı oluyor.

OGM yetkilileri, MEUS verilerini her gün erken saatlerde değerlendirerek orman bölge müdürlüklerine uyarı ve bilgilendirme yapıyor. Önümüzdeki 10 gün boyunca hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği ve bu durumun orman yangınları açısından risk oluşturacağı ifade ediliyor. OGM yetkilileri, orman yangınlarının büyük kısmının insan kaynaklı olduğunu belirterek vatandaşları çeşitli konularda uyarıyor.

Vatandaşlardan, rekreasyon alanları dışında ateş yakmamaları, sigara izmaritlerini ve diğer atıkları orman alanlarına atmamalı ve tarımsal makineleri gerekli önlemleri almadan kullanmamaları isteniyor. Ayrıca çobanlar, arıcılar, avcılar ve doğa yürüyüşçülerine, ateş yaktıkları yerleri dikkatle söndürmeleri ve ateş ya da duman gördüklerinde 112 acil çağrı merkezini derhal aramaları tavsiye ediliyor. MEUS verilerine göre, özellikle bugün ve yarın Kahramanmaraş, Mersin, Antalya, İzmir, Muğla, Isparta, Burdur, Denizli, Afyonkarahisar, Aydın, Uşak, Manisa, Bursa, Eskişehir, Balıkesir ve Ankara’nın batısında yangın riski yüzde 60 ila 70 arasında değişiyor. Antalya merkezinin çevreleri ile Ege’nin iç kesimlerinde risk yüzdesinin 70 ila 80 arasında çıkabileceği öngörülüyor.

AFAD da bu uyarıları destekleyerek vatandaşlara SMS aracılığıyla “10 gün boyunca meteorolojik nedenlerle açık alanda ateş yakmaktan kaçınmaları, ateş yakanları uyarmaları ve yangın durumunda 112’yi aramaları rica olunur.” şeklinde bilgi verdi.

Bu önlemler ve uyarılar, olası orman yangınlarının önlenmesine ve zararlarının en aza indirilmesine yardımcı olacaktır.

Fatma Tecirli

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.