1. Anasayfa
  2. Genel

15 TEMMUZ DEMOKRASİ MÜZESİ: ZİYARETÇİ SAYISI 250 BİNİ AŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15 Temmuz 2021'de açılan 15 Temmuz Demokrasi Müzesi, açıldığı günden bu yana 250 bin ziyaretçiyi ağırladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin karşısında bulunan ve 8 bölümden oluşan müze, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişimini özel ses ve görsel efektlerle ziyaretçilere sunuyor.

15 TEMMUZ DEMOKRASİ MÜZESİ: ZİYARETÇİ SAYISI 250 BİNİ AŞTI

Müzenin “Türkiye’de ve Dünyada Darbeler”, “Bir Mermi Tehdidi”, “Karanlığa Atılmak”, “En Uzun Gece”, “İz Bırakanlar”, “Sela”, “Şehitlere Saygı” ve “Demokrasi Nöbetleri” adını taşıyan sekiz bölümü, ziyaretçilere darbe girişiminin ve engellenmesinin hikayesini anlatıyor. Türkiye ve dünyadaki darbelerin anlatıldığı ilk bölümde, ziyaretçiler karanlık bir koridorda kırmızı bir çizgiyle simgelenen sonik hat bölümünde ses ve ışık efektleri eşliğinde tankın altından geçme deneyimi yaşıyor.

Ziyaretçiler, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin başlamasından önlenmesine kadar geçen süreci, video projeksiyon uygulamasıyla “En Uzun Gece” salonunda izleyebiliyor. Müzenin “Sela Koridoru”ndan geçerek, darbe girişimine direnen vatandaşlar, gazi ve şehit yakınlarının o gece yaşadıkları özel bir prodüksiyonla paylaşılıyor.

TÜRKİYE’NİN BÜYÜK YATIRIMLARI VE DEMOKRASİ NÖBETİ

Şehitler için yapılan prizma şeklindeki bölümlerde her şehidin fotoğrafı ve biyografisi sergileniyor. Cam kubbeli son bölümde ise, kökleriyle Türkiye’nin geçmişini, dal ve yapraklarıyla aydınlık geleceğini simgeleyen 23 metre uzunluğundaki Türkiye’nin en büyük yapay çınar ağacı bulunuyor. Bu bölümde 15 Temmuz’un ardından demokrasi nöbeti tutanları temsil eden 90 silikon heykel yer alıyor. Müzenin vadisinde ise Ahlat Selçuklu mezar taşlarıyla başlayan 235 metrelik yol boyunca Türkiye’nin önemli ve büyük yatırımları rölyeflerle anlatılıyor.

Açıldığı tarihten bugüne kadar 250 bin kişinin ziyaret ettiği müzeyi, aylık ortalama 8 bin 400, günlük ise 400 kişi ziyaret ediyor. Müze Müdürü Veysi Gün, müzenin 15 Temmuz darbe girişiminin anısına 3 yıl önce açıldığını ve her kesimden ziyaretçiyi ağırladığını belirtti. Gün, her salonda ziyaretçilerin ayrı bir duygu yoğunluğu yaşadığını vurgulayarak, şehit yakınları ve gazilerin müzeyi gezerken duygusal anlar yaşadığını ifade etti. Gün, “Müzeye gelen şehit yakını ve gazilerin o güne tekrar dönmeleri ve yaşadıklarını göz yaşlarıyla ifade etmeleri müzemizin amacına hizmet ettiğinin bir göstergesi. Burası geçmişte yaşanan hain kalkışmanın izlerini unutturmamak, o günleri ziyaretçilere hatırlatmak amacıyla kurulan bir müze. Gelen ziyaretçiler, ‘Allah bir daha o günleri bize yaşattırmasın’ diyorlar. Her salonda ayrı bir duygu yoğunluğu yaşanıyor. Ama ‘En Uzun Gece’ salonunda ziyaretçileri o güne götürüyoruz.” dedi.

Fatma Tecirli

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.