Sobe Vakfı, Türkiye’nin en kapsamlı ve en büyük otizm merkezi olarak dikkat çekiyor. Vakfın Eğitim Direktörü ve Özel Eğitim Uzmanı Alperen Sağdıç, otizmli çocuklara verdikleri eğitimde kullandıkları teknik ve yöntemleri açıkladı. Sağdıç, “360 çocuğa özel eğitim, dil ve konuşma terapisi, ergoterapi, spor eğitimi, yüzme ve binicilik gibi çeşitli alanlarda eğitim veriyoruz. Bu süreçte teknolojik araçlardan da yararlanıyoruz.” dedi.
SOBE Vakfı’nda her öğretmenin bir tableti bulunuyor ve bu tabletler, çocukların daha hızlı ve verimli öğrenmelerini sağlamak amacıyla kullanılıyor. Sağdıç, “Tabletler aracılığıyla çocuklara daha hızlı ve etkili eğitim sunuyoruz.” diye belirtti.
Otizmin en büyük sorunlarından biri olan iletişim zorluklarını aşmak için vakıf, tolkidoları sıklıkla kullanıyor. Tolkidolar, çocukların diğer insanlarla daha rahat iletişim kurmalarını sağlıyor. Sağdıç, “Yapay zekayı otizmli çocukların eğitiminde kullanmaya yeni başladık. Sobe Vakfı olarak, insansı robotlar, sanal gerçeklik gözlükleri ve ileri teknolojileri eğitimde kullanmaya özen gösteriyoruz.” dedi.
SANAL GERÇEKLİK VE İNSANSI ROBOTLAR
Sanal gerçeklik gözlüklerini kullanmadan önce çocukların bu teknolojiye hazır olup olmadığını değerlendiriyorlar. Sağdıç, “Öncelikle çocukların sanal gerçeklik gözlüğünü takmaya hazır olup olmadığını ve gözlükle ilgili becerileri yapıp yapamayacaklarını değerlendiriyoruz.” diye ekledi. İnsansı robotlar da eğitimde sıkça kullanılıyor. Bu robotlar, iletişim ve taklit gibi becerilerin otizmli çocuklara öğretilmesinde önemli bir rol oynuyor. Sağdıç, “Otizmli çocuklar sosyal becerilerde sınırlılıklar yaşıyor. İnsanlarla iletişim kurmakta güçlük çekerken, insansı robotlara karşı çok motive oluyorlar.” dedi.
Sobe Vakfı, otizmli çocukların eğitiminde en ileri teknolojileri kullanarak, onların hayatlarını daha kolay ve verimli hale getirmeyi hedefliyor. Vakfın bu alandaki çalışmaları, otizmli çocuklar ve aileleri için umut verici bir geleceğin kapılarını aralıyor.
Fatma Tecirli