1. Anasayfa
  2. Genel

TÜRKİYE’DE HAZİRAN AYINDA REKOR SICAKLIKLAR VE ARTAN ORMAN YANGINLARI

2024 yılının Haziran ayında Türkiye, birçok şehirde rekor sıcaklıkların yaşandığı bir döneme tanıklık etti. Yükselen sıcaklıklar beraberinde yangın riskini de getirdi.

TÜRKİYE’DE HAZİRAN AYINDA REKOR  SICAKLIKLAR VE ARTAN ORMAN YANGINLARI

Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, 2024 yılının Mart, Nisan ve Mayıs ayları, tüm dünyada şimdiye kadar kaydedilen en sıcak aylar olarak tarihe geçti. Türkiye’de de kış ve ilkbaharın ardından Haziran ayında birçok kentte hava sıcaklıkları 40 dereceyi aşarken, bazı şehirlerde ise rekor sıcaklık değerleri kaydedildi. Yüksek sıcaklıklar, yangın riskini de beraberinde getirdi. Orman altı bitki örtüsünün daha erken kuruması, alevlerin daha etkili olmasına neden oldu. Orman yangını sezonunun başladığı 1 Haziran’dan bu yana, birçok kentte çok sayıda yangın çıktı.

Orman Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, geçen yıl 1-21 Haziran döneminde 84 orman yangını çıkarken, bu yıl aynı dönemde yaklaşık 5 kat artışla 399 yangın kayıtlara geçti. Geçen yıl bu dönemde yangınlardan 41 hektar ormanlık alan zarar görürken, bu yıl ise 2 bin 548 hektar ormanlık alan alevlere teslim oldu. Ayrıca, geçen yılın aynı döneminde orman dışı 155 yangın çıkarken, bu yıl bu sayı 551’e yükseldi. İklim değişikliği ve artan sıcaklıklar, yangın sezonlarının daha uzun ve yıkıcı olmasına neden oluyor. Türkiye’de rekor sıcaklıkların yaşandığı bu Haziran ayında, yangınların artması ve geniş alanlara yayılması, gelecekte iklim değişikliğiyle mücadelede daha etkili önlemler alınması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Yetkililer, yangınlarla mücadele çalışmalarını hızlandırırken, vatandaşlara da dikkatli olmaları ve yangın riskine karşı duyarlı davranmaları bekleniyor. Bu yaz, Türkiye için zorlu geçecek gibi görünüyor ve herkesin bu zorlu dönemde daha dikkatli olması gerekiyor.

Fatma Tecirli

 

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.