1. Anasayfa
  2. Kültür

‘HALA UMUT VAR’ EN BAŞARILI FİLM SEÇİLDİ

Oyuncu, yazar ve şarkıcı Paola Cortellesi’nin kadına yönelik şiddeti ele alan “Hala Umut Var” adlı filmi, İtalya’da bir kadın yönetmen tarafından çekilen en başarılı film seçildi.

‘HALA UMUT VAR’ EN BAŞARILI FİLM SEÇİLDİ

Filmde Paola Cortellesi, İtalya’da kadınların ilk kez oy kullanma hakkına sahip olduğu 1946 yılında, savaş sonrası Roma’da yoksulluk içinde yaşayan bir ev kadını ve anneyi canlandırıyor. Film, İtalyan izleyicide kadınların güvenliğine ilişkin günümüz kaygılarını yansıtıyor. Kadın cinayetlerinin “ne yazık ki İtalya’da çok ama çok güncel bir konu” olduğunu söyleyen Cortellesi, filmin “binlerce yıldır devam ettiğini” savunduğu kültürel bir zihniyeti keşfetmeye çalıştığını belirtiyor.

Filmin vizyona girdiği Kasım ayında ise Giulia Cecchettin adlı 22 yaşındaki bir üniversite öğrencisinin, hala yargılanmayı bekleyen eski erkek arkadaşı tarafından öldürüldüğü yönündeki iddialar ülkede kitlesel protestolara yol açtı. Cecchettin’in cenazesine binlerce kişi katıldı. Cortellesi, kadına yönelik şiddet temasının yıllardır senaryolarının yanı sıra oyunculuğunun da bir parçası olduğunu, ancak bunu bizzat yaşamadığını paylaşıyor. “Nelerin değiştiğini ve nelerin aynı kaldığını karşılaştırmak için geçmişte geçen çağdaş bir film yapmak istedim” diyen Cortellesi, “Artık kadınlar olarak bazı haklara ve güvencelere sahip olabiliriz, ancak toplumda değişmeyen şey, sevgiyi çarpıtan ve onu sahiplenme eylemine dönüştüren zihniyet. Bu yüzden daha iyi bir eğitim sistemine ihtiyacımız var,” şeklinde devam ediyor.

‘Hala Umut Var’ filmi zor konuları ele alabilir, ancak Cortellesi, izleyicilerin filmle ilişki kurmasına yardımcı olmak için mizaha başvurduğunu söylüyor. “Geçmişte yazdığım senaryolarda da aynı dili kullandım” diyen Cortellesi, “Bu komedi değil ama çok ciddi temalar hakkında konuşmak için komedi dilinin kullanımı” diye açıklıyor.

İtalya’daki izleyici kitlesinin yüzde 45’inin erkek olduğunu belirten Cortellesi bu durumu “büyük bir mutluluk” şeklinde değerlendiriyor. Filmin “erkeklere karşı duran” bir film olmadığının altını çizmek isteyen Cortellesi, bunun asla İtalyan erkeklere karşı bir film değil, paylaşmaya ve hayatta aynı yolda birlikte yürümeye bir davet olduğunu vurguluyor. Erkekleri filmi izlemekten soğutmak ve onları suçlayan bir parmakla işaret ettiğimi düşünmelerini istemediğini belirtiyor.

Yönetmenin bu filmle vermek istediği mesaj, sadece kadınların değil, tüm toplumun zihniyet değişikliğine ihtiyacı olduğu yönünde. Kadınların maruz kaldığı şiddetin son bulması için toplumun her kesiminden insanların bilinçlenmesi ve bu tür filmlerle farkındalığın artması önemli bir adım olarak görülüyor. Bu nedenle ‘Hala Umut Var’ filmi, kadın hakları ve toplumsal eşitlik konularında önemli bir yapıt olarak öne çıkıyor. 

Elif YILDIRIM

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 3
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 2
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.