1. Anasayfa
  2. Genel

FİLİSTİN’İN SEMBOLÜ KARPUZ DİLİMİ

FİLİSTİN’İN SEMBOLÜ  KARPUZ DİLİMİ

1967’deki 6 Gün Savaşı’ndan sonra İsrail, Gazze ve Batı Şeria’da Filistin bayrağının açıkça gösterilmesini yasaklaması üzerine Filistin halkı bayrağın rengini taşıyan karpuz simgesini taşımaya başladı.

1967’deki 6 Gün Savaşı’nda Filistin bayrağını taşıyan hatta bayrağın renklerini temsil edenler tutuklanıyordu. 1967’deki 6 Gün Savaşı’ndan sonra İsrail, Batı Şeria ve Gazze şeridinde kontrolü ele geçirerek Filistin bayrağının açıkça sergilenmesini yasakladı. Bu süreçte Filistinliler 26 yıl boyunca içerisinde Filistin bayrağının renklerini taşıyan karpuz dilimini temsilen kullanmaya başladılar. İsrail, bu yasağı 1993’te İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün karşılıklı olarak tanınmasını sağlayan Oslo Anlaşması yürürlüğe girene kadar sürdürdü. Oslo Anlaşması’yla bayrak, Filistin’in simgesi olarak kabul edildi. Ve böylece yasak kalktı. Filistin bayrağı Gazze ve Batı Şeria’da tekrar kullanılmaya başlandı. İsrail’in Filistin’e yaptığı soykırım ile tüm Dünya -başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere- sokaklara döküldü. Protestocuların bayrakları ve pankartlarda yer alan karpuz figürleri de büyük ölçüde dikkat çekti.

İsrail’in uyguladığı yasakla ortaya çıkan karpuz dilimi Filistinlilerin sembolü ve tüm dünyanın da dilinde olmaya devam edecek gibi duruyor.

İşgalci İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırıların üzerinden 8 ay geçmesine rağmen hâlâ ilk günkü gibi protestocular sokaklarda yürüyüşlerini gerçekleştiriyor. Birçok ülkedeki üniversite öğrencileri kampüslerde nöbet tutarak Filistin’e destek mesajları gönderdi. Bugün ülkemizde üniversite öğrencileri kampüste protesto yürüyüşü yapıp direnişi canlı tutmaya devam ediyor. Sivil toplum kuruluşları düzenlediği etkinlikler ile yüzbinlerce insanı bir arada aynı amaçla topladı. Gerçekleşen nöbetler Kur’an tilaveti ile başlayıp büyük sloganlarla sonlandırıldı. Konya Selçuk Üniversitesi’nde 3 gün süren nöbet büyük ilgi topladı. Kampüste çadır kurarak nöbete devam ederken bir yandan da çeşitli atölyeler ile Filistin halkının yanında oldular. Gerçekleştirilen Filistin nöbetinde Doğu Türkistan bayrağı da yer aldı. Yapılan yürüyüşe Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy da katıldı. Filistin halkının yanında olduklarını belirtti ve ekledi: “Filistin’e karşı yapılan zulmü kınıyoruz. Öğrencilerimizle bugün bu yürüyüşü gerçekleştiriyoruz. Bütün üniversitelerin ayakta olmasını diliyoruz, çünkü kardeşlerimiz orada zulüm gördükçe biz burada rahat olmayacağız. Bugüne kadar yapılan zulmü kınamayan devletleri de biz buradan kınıyoruz. İsrail soykırımını sonlandırana kadar Selçuk Üniversitesi nöbette olacak. Hem ABD’de hem de dünyanın birçok noktasında Filistinli kardeşlerimize yapılan bu soykırıma sessiz kalmayarak bütün dünya insanlarının yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Özellikle akademisyen arkadaşlarımızın, rektör arkadaşlarımızın, dünyada bu anlamda Filistinli kardeşlerimizin yanında olması sebebiyle işlerinden olan ve kampüslerden kelepçelerle atılan personelin Selçuk Üniversitesi olarak yanındayız. Filistinli kardeşlerimizin yaşamış olduğu soykırımı dünyanın görmesini ve dünyadaki adalet sisteminin yeniden tesis edilmesini; güçlünün değil, zayıfın da artık göz önüne alınmasını istiyoruz. Bu anlamda insan haklarını oluşturan değerlerin, dünya kamuoyunda gündeme getirilmesini önemsiyoruz.”

Kader Kızılkaya

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 3
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.