1. Anasayfa
  2. Genel

MİNİK BALIK, DEV SESİYLE ŞAŞIRTIYOR!

MİNİK BALIK, DEV SESİYLE ŞAŞIRTIYOR!

Tırnak büyüklüğünde bir balık türü, matkap kadar yüksek ses çıkarabiliyor! Danionella cerebrum adlı bu minik canavar, özel bir organdan ürettiği sesle 140 desibellik bir gürültü yaratabiliyor. Hayal edebiliyor musunuz? Bir silah sesi kadar güçlü!

Myanmar’da yaşayan ve 2021 yılında keşfedilen Danionella cerebrum, 12 milimetrelik şeffaf bir balık türü. Boyutuna ve yaşadığı suyun sıcaklığına göre farklı ortamlarda yaşayabilen bu minik canlının, ürettiği bu güçlü sesin arkasında yatan sebebin ise sosyal iletişim olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar, Danionella cerebrum’un sesinin nasıl ve ne şekilde işlev gördüğünü anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuyor. Fakat bu bulgunun, balıkların iletişim biçimleri ve davranışları hakkında yepyeni bilgiler ortaya çıkarabileceği kesin.

Bu güçlü sesin arkasında yatan çeşitli işlevler olabilir: Erkek balıklar, dişileri cezbetmek ve çiftleşmeye teşvik etmek için bu sesi kullanıyor olabilir. Sesi, dişileri cezbeden ve erkeklerin diğer erkeklere karşı üstünlük kurmasını sağlayan bir tür akustik sinyal olarak işlev görebilir.

Balıklar, revirlerini korumak için de bu sesi kullanıyor olabilir. Sesi, bir uyarı veya tehdit olarak kullanarak diğer balıkların bölgeye girmesini engellemeye çalışabilirler. Danionella cerebrum, yırtıcılar gibi tehlikeleri diğer balıklara haber vermek için de bu sesi kullanıyor olabilir.

Emir Can TURANOĞLU

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.