1. Anasayfa
  2. Genel

TÜRK BİLİM EKİBİ ANTARKTİKA’DA

TÜRK BİLİM EKİBİ ANTARKTİKA’DA

 

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleşen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferine katılan ekip, İstanbul’dan ayrıldıktan sadece 4 gün sonra, 103 enlem güneye uzanan rota üzerinden zorlu bir yolculuğu tamamladı.

27 Ocak’ta İstanbul’dan başlayan yolculuk, Brezilya Sao Paulo’ya yapılan uçuşla başladı ve toplamda yaklaşık 24 saat süren 4 ayrı uçak yolculuğunun ardından 13 bin 800 kilometrelik bir mesafeyi aşarak, 2 ton civarındaki teknik ekipmanla Antarktika King George Adası’na ulaştı.

Antarktika Çevre Koruma Protokolü kapsamında, kıtaya yerel olmayan canlıların taşınmasını önlemek amacıyla özenle alınan önlemleri benimseyen sefer ekibi, Antarktika’ya ilk adımlarını attıkları an uçaktan inerken botlarını dezenfektan solüsyonunda temizledi.

Sefere 3 Lise Öğrencisi de Katıldı

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul’dan başlayan yolculuklarının dördüncü gününde Antarktika’ya ulaştıklarını belirterek, “Güneşli ancak soğuk bir Antarktika günü. Şu an 20 Türk bilim insanı Antarktika’ya indi ve yanlarında 3 lise öğrencimiz bulunuyor.” dedi.

 Prof. Dr. Burcu Özsoy, lise öğrencilerinin Antarktika’da bilim projelerine katılacaklarını belirtti. Ayrıca, Türk bilim seferine bu yıl İspanya, Bulgaristan ve Amerika’dan bilim insanlarının da katılacağını açıkladı. King George Adası’na yapılan uçuşlarda yaşanan zorluklara rağmen, hava koşullarının izin vermesiyle Çek, Bulgar ve Türk Bilim insanlarının bu sefere katıldığını vurguladı.

Çeşitli Deneyler Gerçekleştirilecek

Prof. Dr. Burcu Özsoy, Türk bilim ekibinin bu yıl 22 ayrı proje gerçekleştireceğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu: “62 Güney enleminden hareketle 68 Güney enlemine gidecek Türk bilim insanları, Horseshoe Adası ve etrafında bu projeleri hayata geçirecek. Yer bilimlerinden yaşam bilimlerine kadar çok geniş yelpazede bilimsel çalışmalarımız mevcut. Bu bilimsel çalışmalar mikro plastiklerden volkanik çalışmalara ve yer bilimlerden örnekler alınmasına kadar geniş bir yelpazede olacak. Ayrıca Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde geliştirdiğimiz ekipmanların da test edilmesi ve Antarktika koşullarında denenmesini içeriyor.”

Zeynep ŞAHİN

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.