1. Anasayfa
  2. Bilim

TUZ GÖLÜ’NDE YETİŞEN ENDEMİK BİTKİ UZAYDA

TUZ GÖLÜ’NDE YETİŞEN ENDEMİK BİTKİ UZAYDA

Tuz Gölü’nde yetişen endemik bitki, Türkiye’nin ilk uzay yolcusu olması planlan Alper Gezeravcı tarafından uzayda test edilecek.” Extremophyte” adlı deneyde Tuz Gölü’nde endemik olarak yetişen “Schrenkiella Parvula” bitkisinin uzay ortamında tuz ve diğer stres etkenlerine verdiği tepkiler araştırılacak. Yüksek tuzlu ortamlara dirençli bitkinin çok zayıf yer çekiminde yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği toleransı sürdürüp sürdürmediği incelenecek. Uzay ortamında bu tür bir etkileşimin ilk kez araştırılacağını belirten Prof. Dr. İsmail Türkan sözlerine şunlarda ekledi:

“Bitkinin bu özelliğinin, diğer gezegenlerde kurulması planlanan üslerde, tuz ve metal içeriği yüksek regolitlerin (Ay ve Mars toprağı) iyileştirilmesi ve astronotların çeşitli atıklarının arıtılmasında kullanılabilme potansiyelinde olduğunu düşünüyoruz. Bitki sodyum klorür dışında, lityum ve bor gibi elementlere de toleranslı olduğundan uzayda ağır metal ve diğer çevresel streslere karşı toleransın araştırılması konularında ileride yapılacak deneylerde de kullanılabilir. Bu ilk bilim misyonu kapsamında ülkemize ait, dünyada model olarak kabul görmüş endemik bir bitki türü ile uzay ortamında ilk kez deney yapılacak olması çok önemli.”

Uzayda milletimizi ve bayrağımızı temsil edecek olan ilk Türk astronot Gezeravcı’nın da içinde bulunacağı Axiom Mission 3 (Ax-3), mürettebatıyla 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece saat 01.11’de gerçekleşmesi planlanan fırlatmayla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) hareket edecek. Ayşe ÇELEN

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.