1. Anasayfa
  2. Genel

AKCİĞER KANSERİ

Sigaranın başlıca faktörlerden biri olan akciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerde ilk sırada yer alıyor. Erken evrede yakalanan ve belirlenen hastaların tedavi olma şansı çok yüksektir.

AKCİĞER KANSERİ

Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma hücrelerin çevredeki dokuları sararak veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile (Metastaz) sonuçlanabilir. Dünya sağlık örgütünün (WHO) raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,6 Milyon ölüme sebep olmaktadır. Yaygın olarak görünen akciğer kanseri küçük hücre dışı akciğer kanseridir.

Akciğer kanseri için bilinen en büyük neden sigaradır. Sigara içmek, dumanına maruz kalmak, sigara içilen ve iyice havalandırılmayan kapalı alanlarda bulunmak yalnızca akciğer kanserine değil, akciğerin birçok hastalığına neden olabilir. Tüm bunlara rağmen sigara tek neden değildir. Düşük hava kalitesine sahip, hava kirliliğinin fazla olduğu sanayi bölgeleri ve diğer çalışma ortamları akciğer kanserinin meydana gelmesine neden olabilir. Isınmak için kullanılan kömür, yüksek basınç etkisiyle uzun süre hava kirliliğine neden olabilir. Maden ocaklarında, kimyasal gazların solunduğu üretim tesislerinde akciğerlerin sağlığı için önlemler alınmalıdır.

Belirtileri: Giderek artan öksürük, Göğüs ağrısı, nefes darlığı, iştahsızlık ve kilo kaybı, halsizlik, parmaklarda çomaklaşma, vücut ağrısı, enfeksiyon, yutma güçlüğü ve ses kısıklığı, göz kapağında düşme gibi nedenler akciğer kanserinin başında gelen belirtileridir.

Peki Akciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Günümüzde akciğer kanserinin tanısında kullanılan birçok yöntemler vardır. Bu kanser, yakın bölgelerdeki lenf düğümlerine veya başka organlara yayılmadan önce nadiren belirti verdiğinden hastaların sadece %15 kadarına erken dönemde tanı konulabiliyor. Erken tanı, çoğu zaman tesadüfen, başka bir hastalık nedeniyle yapılan incelemeler sırasında ortaya çıkıyor.

İşte Tanıların Bazıları: Bronkoskopik veya göğüs duvarından yapılan biyopsi, Mediastendeki lenf bezlerinin değerlendirilmesi için mediastinoskopi ve video yardımlı torakoskopik cerrahi. Radyolojik incelemeler (Akciğer grafisi, Bilgisayarlı Tomografi, Manyetik Rezonans Görüntüleme, PET/CT) ek olarak balgam örneği incelemesi, Bronşların endoskopik olarak değerlendirilmesi (bronkoskopi) gibi tanılardır.

Akciğer kanserlerinde tedavinin belirlenmesinde en önemli faktörler kanserin tipi ve evresi. Uygun hastalarda cerrahi yöntemlerle kanserin bulunduğu akciğer veya akciğer bölümü çıkartılabiliyor. Cerrahi için elverişli olmadığı düşünülen hastalarda ise kemoterapi uygulanabilmektedir.

Bunların yanı sıra akıllı ilaçlar ve immünoterapi gibi yeni tedaviler de kanser hücrelerinin belirli özelliklere sahip olması durumunda kullanılabilir kimi yeni tedavi yöntemleri arasındadır.

Akciğer kanserinden korunma yollarına gelecek olursak ilk sırada sigara içmemek, yürümek, alkol kullanmamak, ideal kiloda olmak, güneşe ve radyasyona dikkat etmek, sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek, işlenmiş ürünlerden kaçınmak, enfeksiyonlara dikkat, kimyasal ürünlerden uzak durmak kansere yakalanma oranını en aza indirecektir. Binnur ÖZTÜRK

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.