İkinci Dünya Savaşı’nı kaybeden Almanya, Haziran 1945’te Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği (SSCB) tarafından dörde bölündü. Kısa bir süre sonra Federal Almanya Cumhuriyeti (Batı Almanya) kuruldu. Komünizmi savunan Sovyetler Birliği ise bunun üzerine kendi yönetim bölgesinde Demokratik Almanya Cumhuriyeti’ni (Doğu Almanya – DDR) kurmaya karar verdi.
Doğu Almanya çok gelişmediği için Batı Almanya’ya kaçışlar başladı. Demokratik Almanya Cumhuriyeti, Doğu Almanya’da yaşayanların Batı’ya geçmelerini önlemek amacıyla 13 Ağustos 1961’de Berlin Duvarı’nın inşasına başladı.
Daha sonra Romanya’nın komünist lideri Nikolay Çavuşesku, askeri müdahale ile devrilerek idam edildi. Bugünkü adıyla Çekya, o dönemde ise Çekoslovakya olarak anılan ülkede meydana gelen Kadife Devrim ile komünist yönetim düşürüldü. Doğu Almanya’da da insanlar özgürlük için sokaklara çıktı. Protesto gösterilerin yanı sıra çok sayıda kişi, Batı Almanya’ya geçebilmek için Prag, Varşova ve Budapeşte’deki Alman büyükelçiliklerine başvurdu. Basın açıklamasını televizyondan takip eden binlerce insan sınıra akın etti. Duvarın iki tarafında toplanan Almanlar ellerindeki çapa ve çekiçler ile duvarı yıkmaya başladı.
24 saat içinde Batı Almanya’ya tam 100 bin kişi geçti. Batı Almanya Şansölyesi Helmut Kohl ertesi gün, “Biz tek bir milletiz” açıklamasında bulundu. Berlin Duvarı’nın yıkılması ile birlikte Soğuk Savaş da sona erdi. Doğu ve Batı Almanya arasındaki görüşmeler, 1990 yılında “Birleşme Anlaşması” ile sonuçlandı ve Almanya, 3 Ekim 1990’da resmi olarak yeniden birleşti.
Elif YILDIRIM