Öz saygı; kişinin kendisine, değerlerine, his ve düşüncelerine karşı göstermiş olduğu tutum ve davranışları ifade eder. Her geçen gün merak uyandıran ve sıklıkla araştırma konusu olan öz saygı ve öz saygıyı geliştirme yolları günümüzde önemini oldukça artırıyor.
Daha yüksek bir hayat kalitesi için son derece önemli olan öz saygı, birçok yöntem ile geliştirilebilir. Bu yöntemlerden en önemlisi, kendimizi olduğumuz haliyle kabul etmek. Elimizde olmayan ve kendi seçimlerimiz doğrultusunda sahip olmadığımız durumlardan ve yaşadığımız veya yaşayamadığımız olaylardan ötürü kendimizi sorumlu tutmamak, bu hususların bizi aşağı çekmesine engel olmak, aksine tüm bu durumların vereceğimiz seçimlerde, alacağımız kararlarda daha bilinçli adım atmamıza neden olmasını sağlamak fazlasıyla önem teşkil ediyor. Yine başka bir yöntem ise hedeflerimizin mevcut potansiyelimiz ile orantılı olması. Büyük hayallere sahip olmak, büyük fikirler düşünmek, sıradanın dışına çıkmayı arzulamak, en iyisini hedeflemek gibi gayeler elbette güzeldir. Zaten ufkumuzu dar tutmak kendimizi geliştirmemize de engel olur fakat ulaşmak istediğimiz hedef yapabileceklerimizin çok üstünde olur, gerçekçilğini kaybederse hayal ve beklenti kırıklıkları yaşamamıza neden olur. Bu sonucun yaratmış olduğu başarısızlık hissi de öz saygımızı etkiler. Akabinde mükemmeliyetçi olmamamız gerektiğini, hataların da olduğunu ve hataların “doğrular yolundaki karanlığa” ışık tuttuğunun bilincinde olmamız gerektiğini vurgulamakta fayda var. Öz saygıyı artırmanın yollarından bir tanesi de değişime, gelişime açık olmak. Fakat bunu yaparken kendimizi başka insanlarla kıyaslamamak. Kendimizde uygulayacağımız değişimler yapmış olduğumuz kıyaslamalar gerekçesiyle olmamalıdır. Özgünlüğümüzü yitirirsek özgüvenimiz de zarar görür. Zarar görmüş bir özgüven öz saygıyı ciddi oranda zedeler.
Bu sebeple; kendimizi tanımak, bilmek, kendi varlığımızı kabul etmek ve sevmek, kendimize güvenmek, kendimizi fark etmek, fark ettirebilmek, olumlamalar yapabilmek, dersler çıkarabilmek öz saygımızın oluşumu ve sürdürülebilirliği için gereklidir. Tüm bunlar olumlu bir benlik imajı oluşturmamıza böylece “başarılı ve mutlu bir hayata” sahip olabilmemize yarar.
Şevval ÖZELÇİ