1. Anasayfa
  2. Bilim

TÜRKİYE’DE AR-GE ÇALIŞMALARI GÜÇLENİYOR

TÜRKİYE’DE AR-GE ÇALIŞMALARI GÜÇLENİYOR

Türkiye’de bilim, sanayi ve teknoloji alanında iş yapma ortamının geliştirilmesi için çeşitli adımlar atılacak. Sağlıktan uzaya, yarı iletken teknolojilerden kutup araştırmalarına kadar stratejik alanlarda AR-GE ve yenilik faaliyetleri gerçekleştirmek, çip endüstrisindeki kapasitesini de artırmak için rota belirlendi.

Akademisyenlere Destek ve Uluslararası İş Birlikleri

Türkiye, araştırma deneyimine sahip insan kaynağını artırmak amacıyla lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına yatırım yapacak. Özel sektör AR-GE merkezlerine devlet yardımlarında doktoralı araştırmacı istihdamını teşvik eden farklı oranlar getirilecek. Yurt dışındaki yetkin akademisyen ve araştırmacılara Türkiye’de çalışma fırsatları sunulacak. İş birlikleri ve ortak projelerin teşvik edildiği yeni bir dönem başlıyor. Lisansüstü burs miktarları artırılacak, katma değeri yüksek öncül araştırma projelerine yatırım artacak.

Öncü Araştırma Altyapılarına Yönelik Yol Haritası

Araştırma altyapılarının alanlarına göre kendi aralarında AR-GE platformları oluşturulacak. Sanayi ile ulusal ve bölgesel düzeyde iş birliğine imkân verecek. AR-GE, yenilik ve girişimcilik faaliyetlerine yönelik alternatif finansman mekanizmaları uygulamaya alınacak.

Ülkede kritik araştırma alanlarında faaliyet gösteren öncü araştırma altyapılarına yönelik yol haritası hazırlanacak. AR-GE ve yenilikçi destekler; öncelikli sektörler, derin ve kritik teknoloji alanları kesişimine yoğunlaşacak. Performans bazlı uygulamalar yaygınlaştırılacak ve ticarileştirmeye yönelik tüm süreci kapsayan tamamlayıcı destekler sağlanacak.

Uzay Alanında Teknoloji Geliştirme Kabiliyeti Artırılacak

Sağlık teknolojileri, uzay teknolojileri, yarı iletken teknolojileri, nadir toprak elementleri ve kutup araştırmaları gibi stratejik alanlarda AR-GE ve yenilik faaliyetleri artarak geliştirilebilir hale gelecek ve sürdürülebilecek.

Türkiye’nin uzay alanında teknoloji üretme kabiliyeti artırılacak. Başta Ay Araştırma Projesi ile yerli ve milli uydu geliştirme projeleri yer alacak.

 2023-2035 yıllarını kapsayan Ulusal Kutup Bilim Stratejisi hedefleri doğrultusunda, insan kaynağını artırma çalışmaları gerçekleştirilecek. Kurumsal altyapı geliştirilerek Türkiye’nin her iki kutup bölgesinde de uluslararası konumu güçlendirilecek. ‘Milli Teknoloji Hamlesi’nin gerçekleştirilmesine yönelik gerekli AR-GE altyapısının tesis edilmesi, projelerin yürütülmesi ve ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi sağlanacak. Betül ÖGEL

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.