Ağız ve diş sağlığı konusunda, insanları yanlış uygulamalara yönlendiren pek çok hata var. Düzenli olarak günde yalnızca birkaç dakika ayırarak sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olabilmek mümkün iken, yanlış uygulamalar çok ciddi hasarlara yol açabiliyor. İşte, ağız ve diş sağlığı ile ilgili yaygın olarak görülen hatalar ve doğruları:
1-Diş ipi kullanmak artık pek de gerekli değil: Önemli olan dişlerin ara yüz temizliğinin etkin bir şekilde yapılabilmesidir. Diş ipi yerine ara yüz diş fırçası ya da ağız duşu kullanmak da aynı görevi yerine getirebilir. Ara yüz temizliğinin nasıl yapıldığını öğrenmek için diş hekiminize danışın.
2-Dişler ne kadar çok sert fırçalanırsa, o kadar iyi temizlenir: Dişlerin çok sert ve aşındırıcı bir şekilde fırçalanması; dişlerin iç kısımlarını aşınmadan ve çürümeden koruyan diş minesinin aşındırabilir ve dişlerinize zarar verebilir.
3-Dişlerinizi fırçalarken diş etleriniz kanıyorsa, en iyisi dokunmamaktır: Diş eti kanaması genellikle; diş fırçasının kılları aralara düzgün olarak ulaşmadığında ve dişler arasında bakteri ve plak biriktiği zamanlarda görülür. Bakteri oluşumları ise diş eti iltihaplanmalarına yol açar. Kanama da bu sürecin bir aşamasıdır. Ancak, diş ipi kullanımını alışkanlık haline getirirseniz; iltihaplanmanın ve dolayısıyla kanamanın önüne geçebilirsiniz.
4-Şekersiz sakız çiğnemek, en az diş fırçalamak kadar işe yarar: Sakız, asidik reflü gibi durumlarda; diş minesini aşındırıcı asit içerikli gıdalardan, içeceklerden ve mide asidinden temizlemeye destek olan tükürük üretimini sağlar. Hatta ksilitolü sakızlar, bu tükürük etkisini ikiye katlamaya yardımcı olur. Fakat, yine de sakız çiğnemek; söz konusu diş yüzeyindeki plakları temizlemek olduğunda, diş fırçası ya da diş ipi kullanımının yerine geçmez. Ağız bakımının sağlanması konusunda; ancak diş fırçalamayı destekleyici olabilir.
5-Diş eti hastalığı, sadece ağız sağlığımızla ilgili bir problemdir: Diş eti hastalığınızı ilk fark eden diş hekiminiz olabilir. Fakat, diş eti hastalığınız var ise diyabet ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklarınız olabilir. Bunun yanı sıra kronik iltihaplanmalar ile ilgili bazı kanserlerin olması bile muhtemel olabilir.
6-Çürük oluşumunun en büyük nedeni şekerdir: Çürükler ilk olarak akla lolipop ve diğer şekerleme ürünlerini getiriyor olabilir. Ancak, kraker ve cips gibi ürünlerin dişleriniz için daha da kötü olabileceğini unutmamalısınız. Genellikle karbonhidratlar da dişlere zarar verebilecek düzeyde şekere sahip olurlar ve diş yüzeyine yapışırlar.
Fatma TECİRLİ