1. Anasayfa
  2. Bilim

YAPAY ZEKA DESTEKLİ BEYİN İMPLANTI DEVRİM YARATABİLİR

YAPAY ZEKA DESTEKLİ BEYİN İMPLANTI DEVRİM YARATABİLİR

Yapay zeka, özellikle tıp alanında yepyeni buluşları beraberinde getiriyor. Bu ortamda Northwell Health’in Feinstein Biyoelektrik Tıp Enstitüsü tarafından geliştirilen bir mikroçip sayesinde göğsünden aşağısını hissedemeyen ve hareket ettiremeyen hasta hem yeniden hissetmeye hem de hareket edebilmeye başladı.

Yapay zeka destekli olan bu beyin implantı, 2020 yılında ABD’de geçirdiği bir trafik kazası sonucu felç kalan Keith Thomas’ın tekrar hareket kabiliyeti kazanmasını sağladı. Thomas’ın beynine bu implantı yerleştiren ekip, hem kolunu hareket ettirebilir konuma gelmesini hem de birisi ona dokunduğunda hissedebilmesini sağladı. Bunun için önce Thomas`ın hareket etmesini sağlayan beyin bölümlerinin bir haritası çıkartıldı daha sonra ise haritadaki bölgeler kullanılarak operasyon gerçekleştirildi. Yapay zekanın kullanıldığı bu çip sayesinde Keith Thomas, elini hareket ettirmek istediğinde düşünüyor ve yapay zeka algoritmasına bunu iletmiş oluyor, bilgisayar da bu hareketin yapılması için omurgasında yer alan el kaslarında bağlı cihazlara sinyalleri gönderiyor.

‘Düşünce Güdümlü Terapİ’

Bu sistem sayesinde hastanın kol kuvveti iki kattan fazla arttı. Teknoloji, felçle yaşayan insanlar için de bir umuttur. Teknolojinin başındaki isimlerden araştırmacı Chad Bouton, “Bu, felçli bir insanda kalıcı hareket ve duyumu eski haline getirmek için ilk kez beyin, vücut ve omuriliğin elektronik olarak birbirine bağlanmasıdır.’’ diyor. Bu sistem sayesinde hareket etme ve hissetme yeteneği tam olarak geri kazanılmamış olmakla birlikte gelecekte olası tedavilere ışık tutmaktadır. Gaye TORUN

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.