1. Anasayfa
  2. Bilim

ERiYEN BUZULLARDAKi ‘ZOMBi’ PATOJENLER SERBEST KALABiLiR

Küresel ısınma nedeniyle eriyen buzullardaki binlerce yıllık ‘zombi’ patojenler serbest kalabilir. Bu patojenler dünyada yeni bir pandemiye yol açıp etkilediği canlıların yaklaşık 3’te birini öldürebilir.

ERiYEN BUZULLARDAKi ‘ZOMBi’ PATOJENLER SERBEST KALABiLiR

Dünya artan sıcaklıklarla kasıp kavrulurken Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi Küresel ısınmanın insan sağlığını nasıl tehdit ettiğini ele aldı. Araştırmacılar, donmuş topraklarda bulunan binlerce yıllık “zombi” patojenlerin, buzulların erimesiyle dünyada yeni bir pandemiye yol açabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, bu salgınların etkilediği canlıların yaklaşık 3’te birini öldürebileceğini hesapladı. Bilim insanlarının endişe ettiği asıl konu ise zaman yolculuğu yapan patojenlerin (zaman yolculuğu yapan her türlü madde, organizma.) Küresel ısınma nedeniyle donmuş topraklar erirken Dünya’ya sızabileceğinden ve bir sonraki pandemiyi tetikleyip çevreyi yok edebileceğinden endişe ediyor. Peki bu endişeler boşuna mı ebetteki hayır, araştırmacılar bilgisayar simülasyonu kullanarak virüs benzeri patojenlerin yaklaşık yüzde üçünün buzdan serbest bırakıldıktan sonra dünyada baskın hale geleceğini buldu. Yeni bulgular patojenlerin ekolojik değişiminin itici güçleri ve insan sağlığına tehditler olduğunu sergiledi.

Bİnlerce Yıl Donmuş Halde Kalabİlİyorlar

2022 yılında bilim insanları Sibirya’nın donmuş topraklarında bulunan 48 bin 500 yıllık bir virüsü yeniden canlandırdıklarını duyurdu. Bu virüs, donmuş toprakta binlerce yıl sonra yeniden diriltilen yedi virüs türünden biri oldu. Canlandırılan virüslerin en genci 27 bin yıl, en yaşlısı Pandora virüs yedoma ise 48 bin 500 yıl donmuş halde kalmıştı. Bilim insanları eriyen buzun açığa çıkardığı diğer virüslerin ”felaket” olabileceği ve yeni salgınlara yol açabileceği konusunda uyardı. Tuğçe ÜNVEREN

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.