Şehitliğin içerisinde gelecek nesillere geçmişin destanını aktarmak içinde müze yapıldı. Müzenin girişine giden yolda, tarihte kurulmuş on altı Türk Devletlerinin bayrakları yer almaktadır. Bayraklardan sonra Anadolu Selçuklulardan taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan karşılama kubbesi görünüyor. Ardından kündekarı ahşap işçiliğiyle süslenmiş giriş kapısı ve Özbek sanatçıların süslediği giriş avlusu karşımıza çıkmaktadır. Bu avluda İstiklal Harbi’nin önemli sahnelerinin yer aldığı dört mozaik tablo vardır.Müzenin son bölümünde şehitlik avlusu vardır. Bu avlu da üstün el işçiliği örneklerinin yanı sıra anıt görevi de görmekte, şehitlerimizin ismini özel panolarıyla yad etmektedir.
Müzede sırasıyla Çanakkale savaşı, Çanakkale Savaşı sırasında Konya’da köy hayatı, İstiklal Harbi sırasında Konya’da köy hayatı, İstiklal Harbi Kocatepe Cephesi ve savaş sonrası Konya’da köy hayatı minyatür maket ve figürler ile anlatılıyor.
Aynı zamanda müzede sesli rehber sistemi bulunmaktadır. Bu sistem sayesinde ziyaretçiler gezileri sırasında bulundukları bölge ile ilgili hikaye ve bilgilere ulaşmış oluyorlar.
Şehitler Abidesine Yoğun ilgi
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında yapılan İstiklal Harbi Müzesi yerli ve yabancı turist tarafından çok ilgi gördü. 2022 yılında 400 binden fazla misafiri ağırladı.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bir tarım ve sanayi şehri olarak görünen Konya’nın 100 bin yıllık geçmişi ile kültür ve turizm alanında da önde geldiğini ifade etti. İstiklal abidesinin yapıldığı ilk günden itibaren Konya’nın sembolü haline geldiğini söyleyen Altay, yüzbinlerce ziyaretçinin uğradığı müzenin ziyaret edenleri tarihi bir yolculuğa çıkardığını vurguladı. Elif AKAN