1. Anasayfa
  2. Selçuklu'da Yaşam

TARİHİ GÜZELLİK SİLLE

TARİHİ GÜZELLİK SİLLE

Konya, Türkiye’nin yüz ölçümü olarak en büyük şehri ve her yerinde birçok beylik konaklamış. Her yerini ayrı ayrı gezmek bütün değerlerini tatmak lazım fakat biz bugün Selçuklu ilçesine bağlı olan Sille Köyü’ne çevirdik rotamızı.

5 bin yıllık tarihi ile her sokağında farklı güzellikler sunuyor insana bu köy. Sanatla iç içe bir tarih yuvası aslında. Hiçbir şey yapmasa bile insan, güzel anılar biriktirip dönüyor buradan.

Sille’de doğup büyüyen ve Sille’de kendisine ait bir işletmesi olan Osman Aksoy, “Sille her bakımdan çok güzel bir yer. Tarihi, kültürü ve doğasıyla keşfedilmeyi bekleyen sayısız güzellik sunuyor bence insana” diyor bu tarihi dokularla bezenmiş yerleşke için. Şimdi biraz daha detaylı bakalım o sokaklara.

SİLLE’YE NASIL GİDİLİR?

Sille Köyü Konya şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta. Buraya gitmek için kendi aracınızı kullanacaksanız şehir merkezinden sadece 20 dakika süren bir yolculuk yaparsınız. Ama eğer aracınız yoksa ve araç kiralamayı da düşünmüyorsanız merkezden geçen 64 numaralı otobüslerle kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

GEZİLECEK YERLER

Kayadan oyularak yapılmış kiliseleri, şapelleri ve evleri ile etkileyici bir mimariye sahip olan Sille Köyü gelenler için güzel bir gezi rotası oluşturuyor. Hadi tarihin gizlendiği bu sokaklarda gelin gezmeye başlayalım.

1 milyon 985 bin metrekarelik bir alanda kurulu olan parkın içinde çay bahçesi, mesire alanı ve yürüyüş parkurları bulunan bir yer. Artı baraj gölünde tekne ile gezme imkânınız da bulunmaktadır. Merkeze oldukça yakın olması nedeniyle piknik yapmaya gelen oldukça fazla insan oluyor.

AYA ELENİ KİLİSESİ

Santa Eleni Kilisesi Aziz Eleni Kilisesi MS 327 yılında inşa edilmiştir. Bizans İmparatoru Konstantin’in annesi Helena tarafından yaptırıldığı biliniyor. Helena, haçı almak için Kudüs’e giderken Konya’da mola vermiş ve burada oyulmuş ilk Hıristiyan tapınaklarını görünce buraya bir tapınak inşa etmek istemiş ve Aziz Eleni Kilisesi’nin temelinin atılmasına yardım etmiş. Kilisenin günümüze kadar gelebilmesinin en önemli sebebi belli dönemlerde sürekli onarım görmüş olmasıdır.

Aya Eleni kilisesi kesme taş levhalardan inşa edilmiştir. Avludaki odaların tamamı kayaya oyulmuştur. Kilisede günümüze kadar ulaşan bir kitabesi bulunmaktadır. Bir Yunan haçına sadık kalınarak inşa edilmiş olan bu harika kilise, özenle kesilmiş Sille taşından yapılmıştır. Kubbenin ortasında Yüce İsa’nın betimlendiği kubbede Musa, Süleyman, Davut ve Daniel peygamberlerin ince detaylı portreleri yer almaktadır.

ŞEYTAN KÖPRÜSÜ

Şeytan Köprüsü Dağına tırmanırken Kapadokya’nın oymalı mağaralarının da burada olduğunu göreceksiniz. Sille’ye gidenlerin bilmediği ama mutlaka uğraması gereken bir yer burası. Bırakın atı iki kişinin bile geçemeyeceği tarihi Şeytan Köprüsü’nü görebilirsiniz.

Sille için daha anlatacak birçok yer var fakat anlatmadığım kısmı sizlerin keşfetmesini isterim. Sizde benim gibi tarihi sokaklarda yürümeyi ve kaybolmayı seviyorsanız Sille Köyü’nü keşfetmekten çok keyif alacağınıza eminim. Geçmişin izleri her zaman ilgi çekicidir. Yıllar geçmesine rağmen hala ayaklarının üzerinde durmaya çalışan bu köyü ziyaret etmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Melike Funda ÖZTÜRK

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.