1. Anasayfa
  2. Genel

PANDEMİ GELİR DÜZEYİ YÜKSEK ÜLKELERİ DAHA AZ ETKİLEDİ

PANDEMİ GELİR DÜZEYİ YÜKSEK ÜLKELERİ  DAHA AZ ETKİLEDİ

Gerçekleştirilen bilimsel bir araştırmaya göre, gelir düzeyi daha yüksek ülkelerde koronavirüs pandemisi sırasında insanların genel ruh sağlığı ve kaygı belirtilerinin hemen hemen hiç bozulmadığı kaydedildi.

 

Tıp dergisi British Medical Journal’de (BMJ) yayımlanan araştırmada, çoğu yüksek gelirli Avrupa ve Asya ülkelerinden olmak üzere konuyla ilgili yapılmış 137 çalışma incelenerek analiz edildi.

Analize göre, insanların büyük bir bölümü ellerinden gelenin en iyisini yaprak pandemiye karşı psikolojik bir direnç gösterdiği kaydedildi. Lakin ileri yaşta olan insanlar, üniversite öğrencileri, kadınlar ve cinsiyet kimlikleri azınlıkları arasında depresyonun biraz daha kötü hale geldiği belirtildi.

İncelenen çalışmalarda kadınların, yaptıkları işler ve aile hayatında aldıkları roller sebebiyle pandeminin etkisini daha fazla hissettiği tespit edildi.

McGill, Ottawa ve Toronto üniversiteleri de dahil olmak üzere kurumlarda görevli Kanadalı araştırmacılar, “Covid-19 pandemisinde yüksek düzeyde bir dayanıklılık yaşandı” ifadelerini kulladı.

Kanadalı araştırmacılara göre genel ruh sağlığı, kaygı ve depresyon belirtilerindeki değişiklikler oldukça küçük oldu. Araştırmacılar konuyla alakalı değerlendirmelerinde, “Pandemi birçok insanın hayatını etkiledi. Bazı insanlar şimdi ilk kez akıl sağlığı sorunları yaşıyor” ifadelerini kullanıyor ve hükümetlere halka ruh sağlığı desteği vermeye devam etmeleri konusunda çağrıda bulunuyor.

Uzmanlar, incelemenin daha düşük gelirli ülkelere, çocuklara, genç insanlara ya da mevcut ruh sağlığı sorunları yaşayan insanlara odaklanmadığının altını çiziyor ve dezavantajlı gruptaki insanlar arasında önemli risklerin olabileceğini söylüyor.

King’s College London’dan Dr. Gemma Knowles, başka çalışmalarda bazı insanların ruhsal sağlığının iyiye bazılarınınsa kötüye gittiğine dair önemli farklılıkların olduğunu dile getiriyor ve şöyle devam ediyor: “Bu incelemede genel bir artış olmadığı anlamı çıkabilir. Ancak pandeminin bazı gruplar üzerinde büyük etkileri olmadığı şeklinde yorumlar yapılmamalı.”

Diğer bazı araştırmalara göre pandemi yoksul çocuklar, gençler ve ebeveynler arasında ruhsal sorunları artırdı. Pandemiden en çok etkilenen kişiler ise, salgın öncesinde ruh sağlığı sorunu yaşayan insanlar oldu.

İngiliz Psikoloji Derneği’nin Klinik Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Roman Raczka, resmin tamamının belirsizliğini koruduğunu söyledi. Raczka’ya göre sağlık hizmetlerine ulaşamada güçlük yaşanan bölgelerde sağlık sorunları olan insanlar arasında daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.