1. Anasayfa
  2. Genel

BEYŞEHiR GÖLÜ

BEYŞEHiR GÖLÜ

Anadolu’nun en büyük tatlı su gölü

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Beyşehir Gölü, Konya ilçesinde yer almaktadır. Adını bulunduğu ilçeden alan göl Beyşehir ve Seydişehir ilçeleri arasındadır. Yerli ve yabancı turistlerin sıkça tercih ettiği Beyşehir Gölü, doğal güzelliği ve el değmemiş toprakları ile görenleri hayran bırakmayı başarmaktadır.

Ülkemizin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü; güzel mavi rengi, irili ufaklı adaları, kumsalları, karstik mağaraları ve bozulmamış bitki örtüsü ile ülkemizin en güzel göllerinden biridir. Gölün güney ve kuzey kıyıları sığ olup, en derin yeri 10 metreyi bulmaktadır.

 Başta Sazan olmak üzere; Levrek, Kadife, Akbalık ve Aynalı Sazan gölde bulunan balık türleri arasında yer alır. Doğal yaşamın devamlılığı açısından da önemi oldukça büyük olan gölün çevresinde yapabileceğiniz farklı aktivitelerde bulunuyor. Gölün bulunduğu milli park içinde; Dağ Sporları, Su Sporları ve Av Sporları yapma şansınız bulunuyor. Gölde iki adet plaj yer alıyor. En iyi plajlar arasında; Üstünler, Karadiken, Bademli Kıyıları ile Budak, Kireli ve Tolca Kıyıları vardır.

Beyşehir Gölü’nün

Özellikleri

Beyşehir Gölü, deniz seviyesinden 1120 metre yükseklikte bulunmaktadır. Genişlik olarak kuzeyden güneye doğru derinleşen gölün, maksimum genişliği 28 kilometre civarındadır. Beyşehir Gölü üzerinde farklı boyutlardan oluşan 23 ada bulunmaktadır. Gölün yüz ölçümü yaklaşık 650 kilometrekaredir. Ortalama derinliği en fazla 10 metredir. Özellikle günbatımında eşsiz bir manzaraya sahip olan Beyşehir gölü, havza tabanı fazla çökmeden, etrafta bulunan dağların yükselmesi ile oluşmuştur. Anamas Dağları ve Sultan dağları arasında bulunan iki fay grabende oluşturarak, tektonik bir göl olan Beyşehir gölü’ nün oluşumu meydana gelmiştir.

Tarihi Kalıntılar

Beyşehir ve Beyşehir gölü civarında bulunan kişilerin, mutlaka görmesi gereken birkaç önemli yer daha vardır. Bunlar; Kubad Abad sarayı, Selçuklu Sultanı Aladdin Keykubat tarafından yaptırılan saray, çinileri ile dikkat çekmektedir. Eşref Oğlu Camisi ise ahşap sütunlu ve Selçuklu mimarisinin en iyi örneklerindendir. Eflatun Pınar Anıtı, Fasıllar Anıtı ve Beyşehir Gölü Milli Parkı, Beyşehire gelip görmeden gidilmeyecek yerlerdir. Körükini Mağarası,1250 m uzunluğunda olan mağaranın içinden uzun su deresi geçer ve bu görülmeye değer bir manzaradır. Hilal Özdemir/ Emir Can TURANOĞLU

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.