1. Anasayfa
  2. Genel

KANSERİN DNA’SI BİLE SAPTANABİLİR

KANSERİN  DNA’SI BİLE SAPTANABİLİR

Bedenimiz kendini iyileştirme becerisine sahip olan kusursuz bir makineye benzer. Ama bu makine de bozulmasıyla çeşitli iç ve dış hastalıklar meydana gelmektedir. Bu hastalıklar arasında en tehlikeli ve giderek yaygınlaşan hastalık ise kanserdir. Günümüzde yüze yakın kanser çeşitli olsa da erken teşhis ile tedavisi mümkündür. Kanserin ana nedeni ise hücre ve hücre yapısıdır.

Tıbbı onkoloji uzmanı Prof. Dr. Bala Başak Öven , araştırmalara göre kanserden hayatını kaybedenlerin sayısı son 30 yılda yüzde 30 a kadar azaldığını belirtti.

Prof. Dr. Öven kanser tedavisinde bir çok kişiye umut olan tedavilerle ilgili önemli bilgiler verdi. Son yıllarda likit biyopsi yönetimiyle basit kan tetkikinde kanser DNA’sını saptayarak kansere erken tanı koymanın mümkün olduğunu belirtmiştir. Prof. Dr. Öven “Dolaşan bu kanser hücresinin genetiğindeki bozukluğu belirleyip direkt hedefe yönelik tedaviler verebilmekte , başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok kanser türünde sağ kalımı uzatmıştır” seklinde söylemiştir.

Kanserin DNA’sını öğrenmede başta akıllı ilaçlar ve immünoterapi gelmektedir. İmmünoterapi, normal hücrelere zarar vermeden vücudun bağışıklık sistemini uyararak , kanserli hücre ile savaşmayı sağlar. Kanserin DNA’sını öğrenmede çevresel faktörler de büyük risk taşımaktadır. Sigara içimi bu risklerin başında gelmekte, ardından alkol, sağlıksız beslenme ve obezite gelmektedir. Düzenli egzersizin de kanserden koruduğu söyleyen Prof. Dr. Öven tedavi sırasında da egzersizin önemli olduğunu vurgulamıştır. Ayşe Uysal

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.