ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın 11 yıl önce Jüpiter’in yörüngesine gönderdiği Juno adlı uzay aracı, gezegenin üçüncü en büyük uydusu İo’ya doğru ilerliyor.
Güneş Sistemi’nin volkanik olarak en faal uydusu io’dur. Bu uyduda sürekli gaz ve lav püskürten yanardağlar var. Juno 80 bin kilometre mesafeden io’nun çarpıcı fotoğraflarını çekti. Uzay aracının 2023’te io’ya 1500 kilometre yaklaşması planlanıyor. 3600 kilometre çapındaki uydunun en son 20 yıl önce çekildi. Juno araştırma ekibinin başkanı Prof. Scott Bolton, “ Volkanlar ve lav akışını anlamaya çalışma ve bunları haritalandırmanın yanında bir dizi hedefimiz daha var”. “Aynı zamanda yerçekimi alanına bakacağız ve İo’nun iç yapısını anlamaya çalışacağız. Tüm bu volkanları yaratan magma küresel bir okyanusu mu oluşturuyor, yoksa bunlar bağımsız yapılar mı görmek istiyoruz.” Juno misyonu için şimdi bir anlamda eğlence zamanı. Zira Juno’nun Jüpiter’e gönderilme amacı gezegenin kökenini ve evrimini araştırmaktı. Ama Juno, Jüpiter’in dört ana uydusu Callisto, Ganymede, Europa’dan sonra şimdi de İo’da gözlem yapacak. Juno, Ganymede’e yakın geçişini 2021’de, Europa’ya yakın geçişini de2022’de yapmıştı. Bu geçişlerde Juno’nun mikrodalga ışınölçerinden değerli bilgiler elde edildi.
Bu cihazın asıl amacı Jüpiter’in bulutlarını incelemekti. Fakat Ganymede ve Europa’nın onlarca kilometre uzanan buz tabakalarında ölçümler yaptı. Bilim insanları bu iki uyduya çok önem atfediyor çünkü derinlerde okyanus olabileceğini düşünüyorlar. Bu da olası bir yaşam belirtisini gösterir. Ebubekir Gültekin