1. Anasayfa
  2. Bilim

DEVRİN OTOMOBİLİ BANTTAN İNDİ

DEVRİN OTOMOBİLİ BANTTAN İNDİ

 Türk mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturmak hedefiyle yola çıkan 5 girişimci firmanın kurmuş olduğu Togg, Türk halkının 60 yıllık kurduğu hayali de gerçekleştirmiş oldu.

Türkiye’nin ilk yerli ve millî elektrikli otomobili Togg, seri üretiminin yapılacağı Bursa-Gemlik Kampüsü’nde banttan indirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kullanmış olduğu seri üretim ilk aracı ile fabrikanın da açılışı gerçekleştirildi. 29 Ekim 2022 tarihinde açılan fabrika, Türkiye Cumhuriyeti’nin 99’uncu yıl dönümünde hizmete girerken Türkiye Yüzyılı’nın da ilk eseri olarak tarihe geçti.

 Türk mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturmak hedefiyle yola çıkan 5 girişimci firmanın kurmuş olduğu Togg, Türk halkının 60 yıllık kurduğu hayali de gerçekleştirmiş oldu. Segmentinin en uzun aks mesafesine sahip doğuştan elektrikli otomobil, gerek tasarımı ile gerekse teknik özellikleriyle sadece Türkiye’nin değil dünyanın da dikkatini çekti. Bursa’nın Gemlik ilçesine yapılan üretim tesisinde üretim için gövde, boya ve montaj istasyonlarının yanı sıra AR-GE Merkezi, Stil Tasarım Merkezi, Prototip Geliştirme ve Test Merkezi, Strateji ve Yönetim Merkezi ile Kullanıcı Deneyim Parkı birimlerini de içerisinde barındırıyor. 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilen tesis, 230 bin metrekare kapalı alanı da içinde bulunduruyor. Tesiste ayrıca 1,6 kilometrelik özel yapım test pisti de yer almakta.

İlk Ön Sipariş Şubat’ta

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fabrikanın açılış töreninde yaptığı konuşmada Togg’un ön siparişlerinin şubat ayında alınmaya başlanacağını ve mart ayının sonunda da satışa çıkacağını duyurdu. Ayrıca fiyat hakkında da açıklama yapan Erdoğan, fiyatın şubat ayında açıklanacağını ve rekabetçi olacağını ifade etti.

Batarya ve Şarj İstasyonları İçin İş Birliği

Togg, elektrikli araçların en önemli bileşenlerinden biri olan batarya konusunda Siro Energy ile iş birliğinde bulundu. Siro şirketi ilk etapta batarya paketinin ileriki süreçte ise batarya modülü üretiminin Türkiye’de yapılmasından sorumlu olacak.

Togg, elektrikli araç şarj istasyon ağı işletmecisi olarak kurduğu TruGo markası ile yerli ve yabancı firmalardan aldığı şarj cihazlarının kurulumunu 2023’ün ortasına kadar 81 ildeki 600’den fazla lokasyonda yaklaşık 1.000 adet şarj cihazıyla hizmet vermeye başlayacak.

TruGo ayrıca şarj cihazlarının kurulumu için Shell ile iş birliğine de imza attı. “Anlaşma kapsamında Trugo ve Shell, 81 ilde 180 kW üzeri şarj cihazları ile tüm elektrikli araç kullanıcılarına hizmet vermek için birlikte çalışacak. 400 Shell istasyonuna toplam 600 tane şarj cihazının kurulumu yapılacak. (Barış Cankı, Donanım Haber, 2022).”

Ömer CAN / Betül ÖGEL

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.