1. Anasayfa
  2. Genel

BİR DAYANIŞMA MÜCADELESİ ULUSLARARASI GÖÇMENLER GÜNÜ – KÖŞE YAZISI

BİR DAYANIŞMA MÜCADELESİ ULUSLARARASI GÖÇMENLER GÜNÜ – KÖŞE YAZISI

B

irleşmiş Milletlerce (BM) ilan edilen “Uluslararası Göçmenler Günü”, her yıl 18 Aralık tarihinde dünya genelinde kutlanmaya devam ediyor. Göçmenlerin ve yerinden edilmiş insanların yaşadıkları ekonomik, sosyal, siyasi, psikolojik ve hukuksal sorunlarının vurgulandığı bu gün de çeşitli etkinlikler ile dünyaya göçmen hakları tanıtılmaktadır.

Bu günü anlamlı kılan ilk adım ise 1997 yılında atılmıştır. Filipinler’in başkenti Manila’da, Birleşmiş Milletler binasında toplanan yerel idareciler, diplomatlar ve uluslararası sivil toplum örgütleri temsilcileri tarafından düzenlenen organizasyonlar ile ilk defa 18 Aralık günü Uluslararası Göçmen Dayanışma Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. BM tarafından ise resmi olarak 2000 yılında 18 Aralık günü “Uluslararası Göçmenler Günü” olarak kabul edilmeye başlanmıştır.

Konum olarak büyük göçlere ev sahipliği yapmış ülkemiz için de Göçmenler Günü önemli konumdadır. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de her yıl 18 Aralık günü, çeşitli etkinlikler yapılmakta ve göçmenleri anlama fırsatı sunulmaktadır. 81 ilin valiliklerince yürütülen etkinlikler her sene renkli görüntülere neden olmakta. Ülkemize Suriye’den göç eden Halid Hattab ise Göçmenler Günü için “Biz zor şartlar altında Türkiye’ye göç ettik. Savaş mağduru olduğumuz için sevdiklerimizi, işimizi, evimizi bırakıp geldik. Böyle bir etkinliğin dünya çapında yapılması tüm göçmenler adına güzel bir şey” ifadelerini kullandı. Ayrıca Halid Hattab göçmenlerin ayrıştırılmasını kınayarak “Böyle günler birleştirici olmayı sağlar. Hepimiz insanız. Ben Suriyeliyim, bir başkası Alman vatandaşıdır bunun ne önemi var? Hepimiz aynı dünyada hayatımızı sürdürüyoruz. O yüzden böyle bir günün olması beni mutlu etti.” dedi.

Ömer Can

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.