1. Anasayfa
  2. Genel

ENGELLERİ AŞAN GENÇ BATUHAN ERUÇAR

ENGELLERİ AŞAN GENÇ BATUHAN ERUÇAR

Millî yüzücümüz Batuhan Eruçar, 27 yaşında, beyin felci olarak bilinen Cerebral Palsy engellilik durumuna sahipti. Okul hayatına bu durumdan dolayı bir yıl geç başlamak zorunda kaldı. Eruçar bu durumu kabul etmek istemedi.Ailesi ısrarcı olunca yaşıtlarından geri kalmadan ayrı bir eğitim alması güçlüklede olsa sağlandı. Spora ilgisi olan Eruçar,bedensel engeli sebebiyle spor faaliyetlerine katılamadığı için üzülürken tedavisi için destek aldığı bir doktor Eruçar’ın ailesine “Çocuğunuzu yüzdürün.” tavsiyesinde bulundu. İşte bu noktada Eruçar’ın dönüm noktası oldu.

Ailesi Eruçar’ın yüzebilmesi için bir kulüp aramaya başladı ama yaşadıkları yer olan Adana’da engelli bir çocuğun yüzebileceği bir havuz bulunmadığı gerçeğiyle karşı karşıya kaldı. Anne Zehra Eruçar oğlu için vazgeçmedi, antrenörlük eğitimi aldı ve kendi oğlunun yüzme öğretmenliğini yaptı. Eruçar, tahminlerin ötesinde yüksek bir performans sergilemeye başlayıp kendisini geliştirdi, yarışmalara katılmaya başladı. Gittiği her yarıştan madalyayla döndü. Eruçar ailesi oğullarındaki bu gelişmeyi görünce bu kez “Neden sadece kendi çocuğumuza faydamız olsun, başka engellilere de ulaşalım.” diyerek belediyeden ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan havuz tahsisi başvurusunda bulundu. Çok güçlükler çektiklerini ancak yılmadıklarını söyleyen Eruçar, “Adana’daki tüm engellilerin yüzme dersini biz verdik. Buraya çok kişi tekerlekli sandalyeyle gelip yürüyerek çıktı. Biz bunları gördükçe işimize daha çok sarıldık.” diye konuştu.

Annesi ve babasıyla birlikte kurdukları Atlas Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü’nde yıllardır yüzme dersi de veren Eruçar yıllar içinde 120 madalya, sayısız plaket ve uluslararası ödüllerin de sahibi oldu. Artık kazandığı madalyaları, dereceye giremeyen engelli rakiplerinin boynuna astıktan sonra yarışma salonundan ayrılıyordu. Kendisi için en değerli ödül Çanakkale Anzak Koyu Uluslararası Yüzme Yarışı’na tek engelli olarak katılıp Çanakkale Boğazı’nı binlerce kişiyle birlikte geçtikten sonra birincilik kürsüsüne açık ara farkla kendisinin çıkması oldu..

Eruçar’ın hikayesinde de görüldüğü gibi engelli bireylerin istihdam edilebilirliği arttırılmalıdır. Modeller geliştirilmelidir ve dünyadaki başarılı istihdam modelleri ülkemize göre kurumların desteği ile adapte edilip sonuçları takip edilmelidir. Yalnızca bugün değil, her gün hatırlamak gerek. Engel olma,destek ol!

Yaren KARABULUT / Betül ÖGEL

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 5
    be_endim
    Beğendim
  • 10
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 3
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 1
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.