1. Anasayfa
  2. Genel

2022 NOBEL TIP ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ BELLİ OLDU

2022 NOBEL TIP ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ BELLİ OLDU

2022 Nobel Ödüllüleri sahiplerini bulmaya başladı. İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan Karolinska Enstitüsü’nde düzenlenen program kapsamında Nobel Komitesi Başkanı Thomas Perlmann, Nobel Tıp Ödülü’nün kazananını açıkladı.İsveçli bilim adamı Svante Paabo, “insan evrimi” ile ilgili yaptığı çalışmalarıyla 2022 Nobel Tıp Ödülü’nün sahibi oldu. Paabo, modern insan genomu ve soyu tükenmiş olan Neandertaller ile Denisovalıları karşılaştıran ve türler arasında bir ilişki olduğunu gösteren araştırmalara öncülük etti.

SVANTE PAABO KİMDİR?

Svante Paabo, 20 Nisan 1955 tarihinde İsveç’in başkenti Stockholm’de doğdu. Annesi Estonyalı kimayager Karin Paabo tarafından büyütülen Svante’nin babası, 1982 Nobel Tıp Ödülü sahibi Sune Bergström’dür.

Doktora derecesini 1986’da Uppsala Üniversitesi’nde adenovirüslerin E19 proteininin bağışıklık sistemini nasıl modüle ettiğini dair araştırma üzerine yaptı. Doktorasını tamamladıktan sonra Almanya’nın Leipzig şehrindeki Max Planck Enstitüsü Evrimsel Antropoloji Genetik bölümü başkanı oldu. 1992 yılında, Alman Araştırma Cemiyeti tarafından verilen Almanya’nın en önemli araştırma ödülü olan Leibniz Ödülü’nü aldı. 

Burak KARAYTU

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.