Birçok kişinin kullandığı sosyal medya uygulamalarında en çok konuşulan ve merak edilen soru ben öldükten sonra geride bıraktığım dijital mirasıma ne olacak? “Ben ölünce Facebook, Instagram, Twitter, Youtube ve Apple hesabımda ölüyor mu?” işte cevabı yazımızın devamında.
Kullanıcıların dijital ayak izi finansal hesaplarına, fotoğraflarına, e-postalarına ve sosyal medya hesaplarına kadar uzanıyor peki bu mirası aile üyeleri arasında paylaştırılabilir mi? Dünya devi bu şirketler Google, Facebook, Instagram, Twitter, Apple, ölüm sonrası dijital mirasın ne olacağı ile ilgili çalışmalarda bulunuyorlar. İşte firmaların dijital miras için yaptıkları…
Google bu kararı size bırakıyor, şimdiden hesabınızı kime bırakacağınıza karar verebilirsiniz. Hesabım (My Account) bölümünde yer alan “Etkin olmayan hesap yöneticisi” özelliği ile hesabınızı kullanmayı bırakırsanız veya ölüm gibi bir sebepten bırakmak zorunda kalırsanız, fotoğraflarınıza, e-postalarınıza ve diğer belgelerinize ne olacağına karar verebiliyorsunuz. Hesabım bölümünden sadece Gmail hesabınız dışında Youtube kanalınızı ve Google Drive hesabınızı da yönetebiliyorsunuz.
Hesabınıza belirlenen süre boyunca girilmez ise önceden belirlenen telefon numarası ve eposta adresine bir bildirim gönderiliyor. Vefat ettiğinizde devreye giren bu özellik için önceden belirlenen süre 3 ay, 6 ay, 12 ay, 18 ay olarak belirleniyor. Bu süre dolduğunda önceden belirlenen kişiye ait telefon ve e-posta adresine gönderilen bildirim gönderildikten sonra iki faktörlü koruma devreye giriyor bu güvenlik bölümünü geçtikten sonra seçtiğiniz kişi bilgilerinizin bir kopyasını indirebiliyor. Sizden yanıt gelmediği taktirde birine bırakmak yerine silinmesini de isteyebilirsiniz.
Meta çatısı altında olan sosyal medya devi Facebook hesabınıza varis atamanıza izin veriyor. Atanan varisin hesabı anma ve son bir mesaj göndermesine yetki veriyor. Ayrıca hesap varisi etiketleri kaldırabiliyor, istenmeyen paylaşımları silebiliyor ve arkadaşlık isteklerine cevap da verebiliyor. Ayrıca hesap silme talebinde de bulunabiliyor. Facebook hesabınıza varis seçmek için “Facebook’ta hesabıma nasıl hesap varisi eklerim” kısmından atayabilirsiniz.
Meta çatısı altında bulunan İnstagram, Facebook’ta olduğu gibi bir varis atamanıza izin vermiyor. Ancak vefat eden kişinin İnstagram hesabının anıtlaştırılması talep edilebiliyor. Bu talep için de vefat edenin birinci dereceden akrabası olma şartı aranmakta. Hesabın anıtlaştırılabilmesi için ayrıca kanıt aranmakta. Ölüm ilanı gibi bir belgede istenmektedir.
Bir Twitter kullanıcısı vefat etmesi durumunda hesabın devre dışı bırakılması için kişinin mirasçısı veya 1. Dereceden akrabası ile hareket ediliyor. Vefat eden kullanıcının hesabının kaldırılması için online form doldurularak talep gönderiliyor. Bu işlemler onaylandıktan sonra ölen kişinin kimliğinin bir kopyası ve ölüm belgesi istenmektedir. Bunun ardından hesap ©. Twitter ölen kişinin hesabını derecesi ne olursa olsun kimseye vermiyor.
Apple
Kişisel verileri önemseyen Apple, bir kullanıcısı vefat etmesi durumunda resmi olarak hesabı, App Store ve İcloud’taki her şeyi de ölüyor. Böyle bir durumda vefat eden kişinin yakınları bu bilgileri Apple’ın elinden geri almak için ancak mahkemeye başvurulabilir. Söyle bir şeyi de göz ardı da etmemek lazım İcloud sözleşmesini onaylarken “Hesabınız devredilemez olduğunu ve Apple kimliğiniz ya da hesabınızdaki içeriğe ilişkin hakların vefatınız ile son bucağınızı kabul edersiniz.”
Apple şu uyarıyı da yapmakta vefat eden kişinin hayattayken aygıtlarında ve İcloud hesabındaki saklanan kişisel bilgileri kapsayan bir veraset planının da vasiyetlerine eklemelerini öneririz. Böylelikle daha kolay bir şekilde mahkeme kararı alınabilir.
Burak KARAYTU