1. Anasayfa
  2. Edebiyat

Mevlana İdris Zengin

Yakın zamanda kaybettiğimiz ünlü yazar Mevlana İdris Zengin'in Hayatı ve Eserleri

Mevlana İdris Zengin

Mevlana İdris Zengin, Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde 1966 yılında dünyaya gelmiştir. İlköğrenimini Andırın’da tamamladı. Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi’nde eğitim aldı. Mevlana İdris Zengin’in ilk yazısı 1979’da Yeni Devir gazetesinde çıkmıştı. 1989’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden eğitim aldıktan sonra mezun olan ismin Diriliş, Dergah, Albatros, Geniş Zamanlar, İkindi Yazıları ve Gerçek Hayat gibi pek çok farklı dergi ve gazetede, şiir, hikaye ve denemeleri yayımlanmıştır. 1994’ten itibaren İstanbul Büyük Şehir Belediyesinde basın danışmanı olarak görev yaptı.

Zengin, çocuk edebiyatı alanında da kitaplar yazmıştır ve daha çok çocuk edebiyatı alanındaki eserleriyle tanınmıştır.. Yazar, yazdığı çocuk kitaplarıyla 1987’de Gökyüzü Yayınları Çocuk Edebiyatı Ödülü, 1998’de Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü’nü elde etmiştir.

Mevlana İdris Zengin, “Asla ve Daima Nuri Pakdil” isimli belgeselin metnini yazmış ve konsept danışmanlığını üstlenmiştir. Söz konusu belgesel TRT kanalında 2010’da yayınlandı. Zengin’in, şimdiye kadar Farsça, Almanca, Arapça, Urduca, Macarca dillerine bazı kitapları çevrilmiş ve okurların beğenisine sunulmuştur. “Tuhaf Adamlar” serisindeki kitapları ise Almanya’daki bir yayınevi tarafından 9 dünya diline çevrilerek yayınlanmıştır.

Ünlü yazar kalp rahatsızlığı nedeniyle yoğun bakıma alınmıştı. Mevlana İdris  Zengin, 7 Haziran 2022’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Merhumun cenazesi İstanbul’a getirilerek, 8 Haziran 2022 günü Eyüpsultan Camii’nde ikindiden sonra kılınan cenaze namazının ardından Eyüp Sultan Camii’nin yanında bulunan Mihrişah Valide Sultan Haziresi’nde toprağa verildi.

Eserleri:

Dondurmalı Matematik

Hayal Dükkanı

Çırçınlı Masal Sokağı

Kirpiler Şapka Giymez

Korku Dükkanı

Vay Canına

Sinir Dükkanı

Kuş Renkli Çocukluğum

Ütüsüz Ayakkabılar

Sufi ile Pufi

İyilik Dükkanı

Tuhaf Adamlar

Acayip Hayvanlar

İyi Geceler Bayım

Tehlikeli Bir Kipat

Fatma Tecirli

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 1
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 1
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 1
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
16557248901839069264

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.