1. Anasayfa
  2. Bilim

Bilim İnsanlarının Yeni Bulduğu Tedavi İle Sigarayı Bırakmak Daha Kolay

Alkol tedavisi için kullanılan non-invaziv beyin simülasyonu (NIBS) tekniği sigarayı bırakmada etkili olduğu anlaşıldı.


Alkol tedavisi için kullanılan non-invaziv beyin simülasyonu (NIBS) tekniği sigarayı bırakmada etkili olduğu anlaşıldı.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan sigaranın insan vücuduna verdiği zararı bilinen bir gerçek ama buna rağmen kullanılmaya devam eden sigaranın bağımlılık etkisi için bilim adamlarının bulduğu yeni tedavi yöntemi Bilim dünyası bu yeni yöntemi umut verici olarak nitelendiriyor.

Dijon üniversitesi Fransa da hizmet veren ve üniversite hastanenin bünyesinde 699 kişiyi kapsayan bir dizi çalışma yaptı. Yapılan çalışmalar doğrultusunda öğrenildi ki alkol bağımlılığını çözen non-invaziv beyin simülasyonu NIBS sigara bağımlılığı içinde etkili bir yöntem olduğu ortaya çıktı. Bu yöntem sigara bırakma olasılığını 2,39 kat arttırdığı gözlemlendi.

Peki Bu NIBS Nedir?

Bu yöntemin iki formu bulunuyor. Bunlar tDCS ve TMS olarak isimlendiriliyor. TDCS formunda hastanın kafa derisinde elektrotlar yerleştiriliyor ve beyne düşük yoğunluklu elektrik akımı gönderiliyor. TMS formunda ise kafa derisinde metalik bir bobin yerleştiriliyor. Manyetik dalgalar üreten bobin, beynin belirli bir bölgesinin uyarılmasını sağlıyor. Her iki formda da insan beyninin sigara isteyen bölümü baskılanıyor ve en sonunda tüketici sigarayı bırakma noktasına geliyor.

 

 Emir Can Turanoğlu

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.