1. Anasayfa
  2. Edebiyat

Röportaj: Sahaflık

Ankara Kızılay’da Sahaf Ulaş Çağrı Koçak ile röportaj yapıldı. Yapılan röportajda Sahafçılığın ve eski kitapların öneminden konuşuldu

Röportaj: Sahaflık

Sahaf Ulaş Çağrı Koçak: Eski Kitaplar Bizleri Çocukluğumuza Götürür!

Merhabalar sizi tanıyabilir miyiz?

Benim ismim Ulaş Çağrı soy ismim Koçak. 1991 Ankara doğumluyum. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü mezunuyum. Mezun olduktan sonra bir süre gazetecilik yaptım. Sonrasında da memleketime dönüp kitapçılık yapmaya karar verdim ve bu dükkanı açtım.

Sahaflık nedir?

Kelime anlamı olarak sahaflık sahafiye sayfadan geldiği söylenir. Tam anlamını etimolojik olarak bilemiyorum. Günümüzde anladığımız şekliyle eski kitap alım- satımı, yine aynı şekilde efemera dediğimiz kitap dışındaki eski Nostaljik objelerin alım- satımı olarak değerlendirebiliriz. Anlamını tamamen yitirdi. Bir bölüm esnaf içinse değerli kıymetli sahafiye ürün yerine 2. El olan her şey sahaf dükkânında bulunabiliyor. Daha çok bu anlamda kullanıyoruz sahaf deyince 2. El kitap akla geliyor.

Bu mesleğin size kattığı değerler nelerdir?

Bu mesleğin kattığı değerler kitapla iç içe olmak güzel. Kitabın insana kattığı değerler güzel. Bunun yanında esnaf olmanın insana kattığı şeyler var. İnsan tanıyorsunuz, insanlarla ilişki içinde olmanın kattığı değerler var. Bizim meslekte dediğim gibi mesleğin kendisi de kitapla ilgili olunca katkı büyüyor. Bu anlamda mesleğimiz kıymetli.

Eski kitaplar size ne ifade ediyor?

Eski kitap en başta Nostalji demek, bu anlamda eski kitaplar bizleri çocukluğa götürür. Annelerimizin, babalarımızın, dedelerimizin ellerinden geçmiş kitapları bizim ellerimize alabilmemiz bu anlamda kıymetli. 1950,1960 ve 1970’ li yıllardan, kuşaktan geçerek bizim elimize tekrardan geliyor. Bunun insanda yarattığı sevimli bir tarafı da var.

Elinizde antika diyebileceğiniz eski kitap var mı varsa nedir?

Nostaljik kitaplar diyebileceğimiz cep romanlar var. Annelerimizin, babalarımızın dönemlerinde bolca okunmuş 1960’lı 1970’li yıllarda kalan kitaplar var. Onun dışında daha çok Türk edebiyatında eski baskı kitaplarımız mevcut. Eski kitaplar müşterilerimizden geliyor.

Eskiye göre internet kullanımı arttı bu sizi nasıl etkiledi?

İnternet kullanımının artmasının olumlu ve olumsuz etkisi var. Olumlu etkisi perakende satış dediğimiz müşterinin dükkana gelmesi durduğu zaman internet satışı bize bir nefes oluyor bu anlamda avantajını görüyoruz. İnternet açığı hiç olmasaydı onun açığını direk dükkana gelen müşteri kapatacaktı ve gerekte kalmayacaktı. 2. El kitap satan kitapçı olarak perakende satışı müşteriyle olan diyaloğumuzun ön planda olmasını isteriz. Bizim için internet sitesinden sıfır kitap edinmek meselesi değil. Dükkana gelip çay içerek, sohbet ederek ve o kitap hakkında konuyu konuşarak alınmalı. Maalesef bu yaşanmıyor diğer internet satışları oluyor. Hepimiz mecburen internet satışı yapıyoruz.

Pandemi sizi etkiledi mi?

Pandemi tabi ki etkiledi. Az önce söylediğim gibi perakende satışında durma noktasına getirdi. İşte o zaman iyi ki internet satışımız varmış denilen noktaya geldik. Mesleğimizin doğasına çelişse de bu zorunluluk bizim internet satışımızın hayatta kalmamızı vesilesi oldu. İnternet satışımız olmasaydı bizim için hayatta kalmamız zor olacaktı. Pandemi etkiledi hemen hemen perakende satışını öldürdü bu durumda da internet satışı bize biraz nefes aldırdı diyebiliriz.

Mustafa İşler

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.