NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2024 YR adlı göktaşının 2032 yılında Dünya’ya çarpma olasılığının arttığını açıkladı. NASA’ya bağlı Dünya’ya Yakın Cisim Araştırmaları Merkezi’nin (CNEOS) verilerine göre, çarpma ihtimali yüzde 2,3 olarak hesaplandı. Bu oran, Aralık ayında ESA tarafından duyurulan yüzde 1,3’lük olasılıktan daha yüksek bir değeri işaret ediyor.
Bilim insanları, göktaşının kesin rotasını belirlemek için gözlemlerini sürdürüyor. NASA’nın gökbilimcileri, 2024 YR’nin yaklaşık 90 metre genişliğinde olduğunu ve 1908’deki Tunguska olayına neden olan asteroide benzediğini belirtiyor.
Tunguska olayı, 2.150 kilometrekarelik ormanlık alanı yok eden büyük bir patlama ile sonuçlanmıştı. Ancak yetkililer, bu yükselen çarpma olasılığına karşı panik yapılmaması gerektiğini vurguluyor. ESA’nın yaptığı açıklamaya göre, göktaşlarının çarpma ihtimallerinin zaman içinde değişebileceği ve yeni gözlemlerle bu ihtimalin sıfıra inebileceği ifade ediliyor.
NASA’nın Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi’nden yapılan açıklamada, geçmişte de risk listesinde yer alıp, daha sonra yapılan gözlemlerle tehlike teşkil etmediği tespit edilen göktaşlarına dikkat çekildi. NASA araştırmacısı Molly Wasser, “2024 YR’nin çarpma olasılığı, önümüzdeki haftalarda yapılacak yeni gözlemlerle sıfıra indirilebilir.” dedi.
Edinburgh Üniversitesi’nden Gezegen Astronomisi Profesörü Colin Snodgrass ise, “Büyük ihtimalle bu göktaşı Dünya’yı teğet geçecek. Ancak yörüngesini daha doğru tahmin edebilmek için ek gözlemler yapmamız gerekiyor” dedi. Daha önce benzer durumların yaşandığı ve bu tür tehditlerin zamanla ortadan kalktığı da hatırlatıldı.
Örneğin, 2004 yılında keşfedilen 99942 Apophis asteroidi, Torino Ölçeği’nde 4 seviyesinde risk taşıdığı belirtilmişken, yapılan yeni hesaplamalarla Dünya’yı tehdit etmeyeceği tespit edilmişti. NASA’nın 2022’de gerçekleştirdiği DART misyonu, bu tür tehditler için alınabilecek önlemleri gösterdi. DART misyonunda, bir uzay aracı bir asteroide çarptırılarak yörüngesi değiştirildi. Profesör Snodgrass, “2024 YR gibi göktaşları için DART benzeri müdahaleler etkili olabilir. Bu teknolojiye sahibiz ve daha önce test edildi.” dedi.
2024 YR göktaşı hakkında yapılan gözlemler devam ederken, bilim insanları riski azaltmak için gerekli önlemleri alabileceklerini belirtiyor.
Fatma TECİRLİ