1. Anasayfa
  2. Çevre ve İklim

2024, KÜRESEL ISINMANIN KRİTİK EŞİĞİ AŞTIĞI YIL OLDU

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün raporuna göre, 2024 küresel sıcaklıkların ilk kez 1,5°C eşiğini aştığı yıl oldu. Okyanuslar ısınmaya devam ederken, deniz seviyeleri rekor hızla yükseliyor. Bilim insanları, iklim krizine karşı acil önlem çağrısında bulunuyor!

2024, KÜRESEL ISINMANIN KRİTİK EŞİĞİ AŞTIĞI YIL OLDU

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) yayımladığı son rapor, 2015-2024 döneminin tarihe “en sıcak 10 yıl” olarak geçtiğini ve 2024’te küresel sıcaklıkların sanayi öncesi döneme kıyasla ilk kez 1,5 santigrat dereceden fazla arttığını ortaya koydu.

Rapora göre, küresel ısınmanın başlıca nedeni sera gazı emisyonlarındaki artış olurken, El Nino etkisi ve güneş döngüsündeki değişimler de bu yükselişi hızlandırdı. 2024, aynı zamanda okyanus sıcaklıklarının en yüksek seviyeye ulaştığı yıl olarak kaydedildi. Okyanuslardaki ısınma, deniz seviyelerinin rekor hızla yükselmesine ve deniz ekosistemlerinin bozulmasına neden oldu.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, aşırı hava olaylarının dünya genelinde yıkıcı etkilere yol açtığını belirterek, “Buzullar hızla eriyor, deniz seviyeleri yükseliyor ve doğal felaketler milyonlarca insanı yerinden ediyor. Ancak hâlâ 1,5 santigrat derece sınırını uzun vadede koruma şansımız var” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise liderleri acil önlem almaya çağırarak, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

WMO raporuna göre, 2024 yılı, iklim krizinin gezegen üzerindeki etkilerinin geri dönülemez noktaya yaklaştığını gösteriyor.

Fatma TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.