1. Anasayfa
  2. Bilim

150 MİLYON YAŞINDAKİ DENİZ CANAVARI FOSİLİ BULUNDU

150 MİLYON YAŞINDAKİ DENİZ CANAVARI FOSİLİ BULUNDU

İngiltere’nin güneyindeki Dorset’in Jurassic Sahili’ndeki kayalıklarından devasa bir deniz canavarının kafatası çıkarıldı. Bu kafatası, yaklaşık 150 milyon yıl önce okyanuslarda dolaşan vahşi bir deniz sürüngeni olan pliosaur’a aitti. İki metre uzunluğundaki fosil, türünün şimdiye kadar keşfedilen en eksiksiz örneklerinden biri ve bu eski yırtıcı hayvan hakkında yeni bilgiler veriyor. Paleontolog Steve Etches, başka hiçbir yerde buna benzer bir örnek bulunmadığına inanıyor.

Hayvanın kafatası, çoğu insanın boynundan daha uzun, bu da yaratığın genel olarak ne kadar büyük olması gerektiğine dair önemli bir fikir veriyor. Ağzındaki 130 diş, özellikle de öndekiler oldukça belirgin. Bu dişler uzun ve jilet keskinliğindeydi, tek bir ısırıkla avını öldürebiliyorlardı. Ancak biraz daha yakından bakınca, her dişin arkasında ince çıkıntılar olduğu görülüyor. Bunlar, avın etini delmesine ve ardından hızlı bir ikinci saldırıya hazır olmak için hançer benzeri dişlerini hızla çıkarmasına yardımcı oluyordu. Pliosaur çok büyük bir ölüm makinesiydi ve 10-12 metre uzunluğunda, kendini yüksek hızda hareket ettiren yüzgeç benzeri dört güçlü uzuvla okyanusun en büyük yırtıcısıydı. Bristol Üniversitesi’nden Dr. Andre Rowe, “O kadar büyüktü ki, bunun bir çeşit su altı T. rex’i olduğundan hiç şüphem yok” diyor. Yemekleri arasında, uzun boyunlu kuzeni plesiosaur ve yunus benzeri ihtiyozor gibi diğer sürüngenler de yer alıyor olmalıydı ve fosil kanıtları, onun denk geldiği diğer pliosaurlarla bile ziyafet çektiğini ortaya koyuyor.

Söz konusu devasa fosil kafatasının keşfedilişi de sıradışıydı. Her şey, İngiltere’nin güneyindeki ünlü Dünya Mirası alanı Jurassic Sahili’ndeki Kimmeridge Körfezi yakınındaki bir plajda yapılan yürüyüş sırasında rastlantısal bir keşifle başladı. Steve Etches’in arkadaşı ve fosil meraklısı arkadaşı Phil Jacobs, taşların içinde yatan pliosaur’un burnunun ucuna rastladı. Taşınamayacak kadar ağır olduğundan Steve’i getirmeye gittiler ve daha sonra ikili, fosil parçasını güvenli bir yere taşımak için derme çatma bir sedye hazırladı. Peki hayvanın geri kalanı neredeydi? Yüksek uçurum yüzeyinde yapılan drone araştırması olası bir konumu belirledi. Ancak sorun, vücudun olduğu noktayı kazmanın tek yolunun yukarıdan aşağıya inmek olmasıydı. Fosilleri kayalardan çıkarmak her zaman özenli ve hassas bir iştir. Ancak bunu, kumsalın 15 metre yukarısında, çökmekte olan bir uçurumdan iplerle sarkarken yapmak, başka bir beceri düzeyi gerektiriyor. Paleobiyolog Prof Emily Rayfield, kafanın arka kısmındaki büyük dairesel açıklıkları inceledi. Bu açıklıklar, pliosaur’un çenesini çalıştıran kasların büyüklüğünü ve ağzı kapanıp avını ezerken oluşan kuvvetleri anlatıyorlar.

Kafanın arkasında bazı omurlar dışarı çıkıyor ancak birkaç kemikten sonra kayboluyor. Bunlar, fosilin büyük kısmının hâlâ uçurumun içinde olabileceğine dair umut verici bir ipucu. Steve başladığı işi bitirmeye hevesli. “Hayvanın geri kalan kısmının orada olduğuna dair bahse varım. Ve gerçekten de hemen ortaya çıkması gerekiyor çünkü çok hızlı aşınan bir ortamda bulunuyor. Kayalık hattının bu kısmı her yıl metrelerce geriye gidiyor. Ve pliosaur’un geri kalanının ortaya çıkıp kaybolması çok uzun sürmeyecek. Bu hayatta bir kez karşınıza çıkacak bir fırsat.” Steve Etches kafatasını gelecek yıl Kimmeridge’deki müzesi Etches Koleksiyonunda sergileyecek.

Elif YILDIRIM

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.