Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15 Temmuz 2021’de açılan ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin karşısında yer alan müze, 98 bin metrekare kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyük dijital ve tematik müzeleri arasında yer alıyor. 4 yılda 350 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan müze, demokrasiye sahip çıkan milletin birlik ve dayanışma ruhunu canlı tutmayı hedefliyor.
Müzenin ilk kısmında, ziyaretçiler karanlık bir koridorda ses ve ışık efektleri eşliğinde tankın altından geçerek 15 Temmuz gecesini temsili olarak deneyimliyor. Türkiye ve dünyadaki darbeler, yazılı ve görsel materyallerle detaylı şekilde anlatılırken, darbelerin toplumsal ve tarihsel etkileri gözler önüne seriliyor.
Yer altına inşa edilen 8 tematik bölümde, “Türkiye’de ve dünyada darbeler”, “Bir mermi tehdidi”, “Karanlığa atılmak”, “En uzun gece”, “İz bırakanlar”, “Sela”, “Şehitlere saygı” ve “Demokrasi nöbetleri” başlıkları altında 15 Temmuz gecesi ve sonrasında yaşananlar tüm yönleriyle aktarılıyor. “En uzun gece” salonunda, darbe girişiminin başlangıcından bastırılmasına kadar olan süreç video projeksiyonlarla ziyaretçilere sunulurken, “Sela koridoru”ndan geçilerek ulaşılan “Şehitlere saygı” bölümünde 253 şehidin biyografisi ve fotoğrafları yer alıyor.
Cam kubbeli son salonda ise demokrasi nöbetlerini temsilen, 23 metre uzunluğundaki yapay çınar ağacının altında konumlanan 90 adet silikon heykel bulunuyor. Bu özel bölüm, o gece sabaha kadar süren milli irade nöbetlerini simgeliyor.
Müzede ayrıca “vadi” olarak adlandırılan ve Ahlat Selçuklu mezar taşlarıyla başlayan 235 metrelik yol boyunca, Türkiye’nin önemli ve büyük yatırımları rölyeflerle anlatılıyor. Ziyaretçiler bu yolu takip ederek 15 Temmuz Şehitler Anıtı’na ulaşıyor. Böylece müze deneyimi hem geçmişi anlamaya hem de geleceğe umutla bakmaya imkân tanıyor.
Müze, çocuklara yönelik eğitim programlarından sosyal sorumluluk etkinliklerine kadar birçok farklı faaliyete de ev sahipliği yapıyor. Böylece yalnızca bir anma mekânı olmakla kalmayan müze, toplumun her kesimine ulaşarak demokrasi bilincinin güçlenmesine katkı sağlıyor.
15 Temmuz Demokrasi Müzesi, her yıl artan ziyaretçi sayısıyla Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutmaya ve demokrasinin değerini güçlü bir şekilde hatırlatmaya devam ediyor.
Arife SALMAN